Regija
0

Socijalisti u Beogradu s radikalima i narodnjacima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjedništvo Socijalističke partije Srbije (SPS) prihvatilo je u nedjelju navečer prijedlog koalicijskog sporazuma o formiranju vlasti u Beogradu sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) haškog optuženika Vojislava Šešelja i Demokratskom strankom Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića.

"Predsjedništvo SPS-a donijelo je odluku da, u skladu sa svojim statutarnim ovlastima, da suglasnost na prijedlog koalicijskog sporazuma s koalicijom DSS-NS i SRS na razini Beograda i da ga uputi na odlučivanje Gradskom odboru SPS-a", izjavio je predsjednik SPS-a Ivica Dačić agenciji Tanjug, a prenose beogradski elektronski mediji.

Prošloga tjedna Izvršni odbor Gradskog odbora SPS-a je prihvatio načela budućeg koalicijskog sporazuma o formiranju vlasti u Beogradu s radikalima i koalicijom DSS-NS, o čemu je Predsjedništvo SPS-a trebalo donijeti konačnu odluku, kako bi se potom taj sporazum mogao i potpisati.

Za razliku od Beograda, na razini države, koalicija SPS-a, Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i Jedinstvene Srbije nakon koalicijskog sastanka zatražila je od narodnjaka Vojislava Koštunice dodatna objašnjenja njihovog stava o neratificiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom (EU), kao i jamstva da će buduća vlada narodnjaka i radikala moći osigurati sredstva za ostvarivanje socijalne pravde, kao jedne od najvažnijih točki programa SPS-a.

Čelnik JS Dragan Marković Palma, po završetku nedjeljnog sastanka koalicije SPS-PUPS-JS izjavio je za Televiziju B92 da æe ta koalicija sačekati odgovor Koštunice i njegovog DSS-a, te tek nakon toga da li će pregovore početi s koalicijom "Za europsku Srbiju" koju predvodi Demokratska stranka Borisa Tadića.

"Dogovorili smo se da nema poništavanja SSP-a. To je jedinstveni dogovor, a JS će sa svoja tri zastupnika u Skupštini Srbije glasati za njegovu ratifikaciju", kazao je Marković, uz kojega PUPS ima pet mandata u koaliciji, dok SPS ima 13 od ukupno 20 mandata u budućem parlamentu.

Bez koalicije SPS-PUPS-JS niti jedna koalicija, niti Tadićeva lista "Za europsku Srbiji", niti koalicija radikala i narodnjaka, ne može sastaviti ni skupštinsku većinu i novu vladu Srbije, niti formirati vlast u Beogradu.