Srbija
2

SNS i URS razgovarali o programu nove vlade

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predstavnici Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i Srpske napredne stranke (SNS) razgovarali su danas o programu nove vlade i postigli saglasanost o pitanju pregovora o prijemu Srbije u Evropsku uniju, borbi protiv koprucije i kriminala, kao i ključnim ekonomskim mjerama.

Kako je saopšteno nakon sastanka u centrali SNS-a, u narednim danima biće vođeni razgovori o konkretizaciji i pravljenju koalicionog sporazuma SNS-a, URS-a i SPS-a. Lider naprednjaka Aleksandar Vučić je rekao da je postignuta saglasnost oko najvažnijih pitanja -dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom, da se vodi žestoka borba protiv korupcije i kriminala, kao i oko ključnih ekonomskih mjera.   "Ne mislim da će sve ići brzo, ne mislim da će sve ići sasvim jednostavno, ali postoji obostrana volja, pretpostavljamo, kod sve tri strane volja da dođe do promena u Srbiji i da uradimo nešto za građane Srbije i za državu Srbiju", rekao je Vućić dodajući da će i u narednim danima razgovarati o konkretizaciji i pravljenju koalicionog sporazuma između sve tri strane.   Mlađan Dinkić je rekao da će koalicioni sporazum SPS, URS i SNS biti najdetaljniji koalicioni sporazum u posljednjih 12 godina, da će imati jako ozbiljan programski sadržaj, navodeći osam segmenata. Prema njegovim riječima, taj program odnosi se na državnu politiku, ekonomsko-socijalna pitanja, pravnu državu, borbu protiv korpucije i kriminala, departizaciju države, reformu državne uprave, decentralizaciju i regionalizaciju Srbije i slobodu medija. Dinkić je kazao da su se SNS i URS dogovorili da ključni dio u programu nove vlade bude fiskalna konsolidacija koju treba sprovesti do septembra jer, kako je naveo, u državnom budžetu nema para za isplatu penzija i plata.   "Budžetski deficit u Srbiji je iznad sedam odsto, što je rekord u poslednjih 12 godina", rekao je Dinkić.   On je kazao da nova vlada namjerava da smanji rashodnu stranu budžeta, racionalizuje državnu upravu i smanji birokratiju, kao i da sprovede radikalno ukidanje parafiskalnih taksi koje su, kako je naveo, nepotrebne.   Lideri dvije stranke nisu precizirali kada bi mogao da bude potpisan koalicioni sporazum. Vučić je rekao da je SNS veoma odgovoran u izboru ljudi za ministarska mjesta, a Dinkić je naveo da URS uopšte ne mora da bude u vladi i da on lično neće da kadrira, a da sastav kabineta treba da saopšti mandatar Ivica Dačić.

  "Naše stranke su različite i nisu od onih čija će rukovodstva da se grle", rekao je Vučić i dodao da ni Dinkić ni on ne mogu da zaborave lične uvrede koje su razmjenjivali, ali da treba gledati šta može da se uradi u Srbiji.   Lider URS-a Mlađan Dinkić iznio je niz optužbi na tačun lidera DS-a i doskorašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.   "Tadić je živ primer da mu je Vlada trajala četiri godine", rekao je Dinkić povodom optužbi da je URS rušio vlade u kojima je bio član i dodao da razumije emociju i srdžbu Tadića, ali da on ne treba sopstvenu krivicu da prebacuje na druge.   "Ako je neko oborio Tadića, onda je to on sam", rekao je Dinkić.   On je dodao da državna uprava mora da se racionalizuje, birokratija mora da se smanji i tu mora da se podnese, u smanjivanju birokratije, najveći trošak fiskalne konsolidacije. On je u obraćanju novinarima naglasio da Srbija trenutno ima preko 258 nameta i taksi koje opterećuju, prije svega, zanatlije, mala preduzeća, srednja preduzeća i da "sve što je nepotrebno, biće ukinuto, a ono što postoji u drugim zemljama biće smanjeno na nivo koji je u tim zemljama".