Mjesto Mala Mojstrovka
39

Snježna lavina u Sloveniji odnijela sedam osoba, veliki broj spasilaca traga za njima

S. Š.
Snježna lavina u Maloj Mojstrovki (Foto: 24ur)
Snježna lavina u Maloj Mojstrovki (Foto: 24ur)
Snježna lavina u Sloveniji, u mjestu Mala Mojstrovka, odnijela je sedam osoba, a pripadnici Gorske službe spašavanja nastavljaju akciju potrage.

Lavina na Maloj Mojstrovki odnijela je sedam osoba, a u toku je intenzivna akcija spašavanja. U njemu učestvuje 50 gorskih spasilaca GRS Kranjska Gora, Mojstrana, Rateče i Bovca.

Na terenu su i helikopter Slovenačke vojske sa kombinovanim timom GRZS - HNMP i helikopter LPE, ali zbog magle i otežanih vremenskih uslova imaju izuzetno ograničene mogućnosti za spasavanje.

Planinari koji su se našli usljed snježne lavine su se preko Župančičeve jaruge penjali ka vrhu Mala Mojstrovka. Lavina ih je odnijela u dužini od oko 100 metara.

U akciji spašavanja učestvuje 50 gorskih spasilaca GRS Kranjska Gora, Mojstrana, Rateče i Bovca. Na terenu su i helikopter Slovenačke vojske sa zajedničkim timom GRZS - HNMP i helikopter LPE.

"Zbog magle i otežanih vremenskih uslova, inače imaju izuzetno ograničene mogućnosti za spasavanje. Spašavanje žrtava je vrlo zahtjevno i dugotrajno ", saopšteno je iz GRZS-a.

Prema do sada prikupljenim informacijama, nema poginulih.

"Sa zadovoljstvom objavljujemo da su helikopter Slovenske vojske i zajednički tim GRZS HNMP uspjeli odvesti dvojicu teško povrijeđenih planinara na dalje liječenje", dodaje se u saopćenju. Još tri osobe su lakše povrijeđene, a dvije osobe su odvezene neozlijeđene, piše portal 24ur.