Dušan Ignjatović
0

'Snimci Mladića su stari i već predati Tribunalu'

FENA
Federalna televizija BiH emitovala je u srijedu navečer snimke Ratka Mladića, za koje tvrdi da su napravljeni 2008. Snimci su stari i već predati Tribunalu, kažu srbijanske vlasti.

U emisiji magazina 60 minuta objavljeni su amaterski snimci na kojima se vidi haški optuženik Ratko Mladić. Neki od snimaka su, kako pretpostavljaju na Federalnoj televiziji, nastali prošle ili ove zime. Direktor kancelarije Srbije za saradnju s Haagom Dušan Ignjatović, rekao je za B92 da se snimci provjeravaju, ali da je najvjerovatnije u pitanju stari materijal.

  • U ovom trenutku ne mogu da kažem tačno odakle su snimci. Međutim, pretpostavljamo da se radi o snimcima koji su zapljenjeni prilikom pretresa ovdje u Srbiji na raznim lokacijama i ti snimci su predati Haškom tužilaštvu odavde, rekao je Ignjatović.

  • Dakle, niko nije želio da ih prikriva, niko nije želio da se s njima igra, a mogao je da je htio. To je još jedan dokaz da Srbija pokušava sve što je u njenoj moći da bi se Ratko Mladić priveo pravdi, poručio je on.

  • Većina tih snimaka je sačinjena, i to se jasno vidi, u periodu 90-tih godina ili u 2001. ili 2002., ne znam tačno kada. Što se tiče ovog snimka o kome se govori da je napravljen 2008., odnosno čak ove zime, u ovom trenutku ne možemo da kažemo tačno da li jeste ili nije, ali vjerujemo da se ne radi o snimku iz 2008. godine, navodi direktor Kancelarije za saradnju s Haagom.

Ignjatović smatra da je cilj emitovanih snimaka bio da pokažu nešto što neće pokazati - da je Ratko Mladić danas zaštićen u Srbiji.

  • Svi znamo da je Ratko Mladić bio zaštićen u Srbiji za vrijeme vlade Slobodana Miloševića i to nije ništa što je novo. U ovom trenutku, međutim, Ratko Mladić ovdje nije zaštićen. Ratko Mladić, ukoliko je ovdje, krije se. Radi se sve na tome da se Ratko Mladić uhvati i isporuči Haškom tribunalu i u to ne treba niko da sumnja, rekao je Ignjatović.

Portparol Haškog tužilaštva Olga Kavran rekla je da ništa ne zna o sinoć emitovanim snimcima i da će više informacija moći da saopći tokom dana.

Federalna televizija BiH je objavila da su sinoć emitovani snimci Ratka Mladića najvjerovatnije nastali u proteklih desetak godina. Većina slika je, kako prenosi FTV, nastala u beogrdaskom naselju Košutnjak u Beogradu, gdje se Mladić pred kamerom slobodno kreće s porodicom i prijateljima. U Mladićevom društvu se pojavljuju i drugi optuženi za ratne zločine. Takođe, FTV je emitovala snimke Mladića i njegove porodice u jednoj od kasarni tadašnje Vojske Jugoslavije u kojoj je bio smješten, a gdje je šetao i igrao stoni tenis s prijateljem. Osim u Srbiji, ratni komandant bosanskih Srba snimljen i 2000. godine na svadbi svog bivšeg pratioca u Istočnom Sarajevu u RS-u u restoranu "Kula", podsjeća u četvrtak B92.