Hrvatska
32

Snijeg paralizovao i dijelove Dalmacije: Kolaps saobraćaja na širem području Splita

V. K.
Na području Dalmatinske zagore od jutros pada snijeg (Foto: Pixsell/Ivo Cagalj)
Nakon nevremena koje je od petka prisutno na prostoru istočnog dijela Balkana, jutros su se i dijelovi Dalmacije "probudili" pod snježnim pokrivačem što je stvorilo i velike probleme na cestama.

Jake snježne padavine zahvatile su prvenstveno splitsko zaleđe, tačnije Klis i Mosor, a naročito veliki problemi nastaju na područjima iznad 300 metara nadmorske visine.

"Najviše snijega trenutno je na cesti između Dugopolja i Muća. Na Kočinjem brdu nekoliko kamiona i autobusa je zaglavilo u snijegu", piše Dalmacija Danas.

Snijeg i led najveći problem su stvorili kamionima koji su koristili ceste kroz splitsko zaleđe kako bi se izbjegla autocesta i plaćanje cestarina.

"Kamioni su zapeli na uzbrdicama iznad Solina i usponima prema prijevoju Kočinje brdo. Zbog toga se promet odvija vrlo otežano i sa stalnim zastojima, a u problemu su i svi putnici i vozači autobusa splitskog 'Prometa' na redovitim linijama prema središnjem dijelu Dalmatinske zagore", piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, snježne padavine pogodile su šire područje Balkana još u petak, a naročito su se intenzivirale na području istočnog dijela u danima vikenda. Najteža situacija trenutno je na istoku Srbije, u Bugarskoj i Rumuniji gdje su brojna domaćinstva ostala bez struje.