KFOR ruši barikade
0

Snage Kosova spremne da brane suverenitet

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
KFOR je juče počeo da uklanja barikade puteva na sjevernom Kosovu, ali uglavnom one manje oko kojih nema okupljenih Srba. Prištinske vlasti zatražile su od bezbjednosnih agencija najviši stepen pripravnosti kako bi mogle da intervenišu u svakom trenutku.

Glasnogovornik KFOR-a Hans Dieter Wichter istakao je da KFOR nije odustao od uklanjanja prepreka na putevima prema prelazu Jarinje, ali da iz bezbjedonosnih razloga ne može da kaže kada će se to dogoditi, objavio je Press. Naime, i pored prijetnji KFOR-a, Srbi na barikadama istrajavaju u svojim zahtjevima da se stanje vrati na ono od prije 25. jula.

Kosovsko Vijeće za bezbjednost, kojim preedsjedava premijer te zemlje Hašim Tači, usvojilo je preporuke da se angažuju bezbjednosne agencije kako bi se "red i zakon proveli na sjeveru Kosova i kako bi agencije bile spremne da intervenišu u slučaju ugrožavanja suvereniteta i ustavnog poretka". Tači je zatražio da agencije budu u najvećoj pripravnosti.

Na sjednici Vijeća za bezbjednost Kosova ocijenjeno je da su sve aktivnosti koje je vlada Kosova preduzela potpuno legitimne i u skladu s ustavom, piše Blic.

Podsjetimo, predstavnicima srbijanske vlade Goranu Bogdanoviću i Borisavu Stefanoviću KFOR je zabranio ulazak na Kosovo preko Jarinja, ali su oni pronašli "drugi put" i obišli barikade u Rudaru. Zbog ilegalnog ulaska vlasti Kosova najavile su njihovo hapšenje, ali to se nije desilo.

Komandant KFOR-a odbio je da se sastane s njima, jer su ilegalno prešli na Kosovo.

Posrednik EU-a Robert Cooper sastao se sa Bogdanovićem i Stefanovićem u blizini granice, ali je sastanak završen bez dogovora.

Kriza na Kosovu izbila je prošle sedmice kada su specijalne snage kosovske policije zauzele granične prijelaze Jarinje i Brnjak koje drže Srbi na sjeveru Kosova, kako bi osigurale provedbu zabrane uvoza robe iz Srbije.