Beograd prijeti Vojvodini
0

'Smrt onima koji usvoje Statut o autonomiji'

FENA
Vojvođanski dužnosnici su u četvrtak dobili prijetnju da će biti "osuđeni na smrt" ako bude usvojen novi statut Vojvodine, koji predviđa viši stepen autonomije ove srbijanske pokrajine.

Prijetnje smrću upućene su čelnicima Skupštine Vojvodine, predsjedniku Saveza vojvođanskih Mađara, Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku, predsjedniku Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušanu Elezoviću, te predsjedniku Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije Dušanu Bajatoviću.

Pismo su potpisale organizacije Jugoslavenski patriotski savez, Patriotski savez Srbije, Mađarski patriotski savez i Vojvođanski savez patriota, prenijela je agencija Beta.

Pismo je stiglo iz Beograda na adresu Skupštine Vojvodine, a pokrajinska Demokratska stranka je ocijenila da su prijeteće pismo uputile "kvazipatriotske organizacije" koje se protive usvajanju statuta Vojvodine, te se ističe da to neće zaustaviti dalju demokratizaciju i europski put Srbije.

Novim statutom predviđeno je da ova srbijanska pokrajina može zaključivati međunarodne ugovore, osnivati predstavništva u inozemstvu, donositi odluke u području poljoprivrede, obrazovanja, gospodarstva, zdravstva, a pokrajinom će upravljati vlada a ne, kako je do sada bilo, Izvršno vijeće.

Statut je usvojen u Skupštini Vojvodine i sada čeka na ratifikaciju u Skupštini Srbije, ali se srbijanske nacionalističke stranke i organizacije, te Srpska pravoslavna crkva protive njegovu prihvaćanju.