Regija
0

Smailović negirao navode optužnice

FENA
Na suđenju četrnaestorici novopazarskih vehabija, koji se terete za zločinačko udruživanje i terorizam, optuženi Erhan Smailović negirao je danas da je počinio djela za koja se tereti, tvrdeći da je on optužen "za to što je nad njim izvršen zločin".

Smailović, koji je izjašnjavanje o navodima optužnice počeo citiranjem dijelova iz Kur'ana, tvrdio je pred vijećem Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Beogradu da je krajem 2005. "počeo da traga za islamom i da živi životom islama".

U džamiji je bilo vjerskih rasprava, ali nikada sukoba i nasilja, istakao je optuženi i dodao da im je jednom prilikom u Arap-džamiji, kada su došli na molitvu, osoba iz vjerske zajednice kazala da tu ne mogu da klanjaju.

Smailović je tvrdio da je ta osoba u njih pucala i da su tom prilikom bili ranjeni on, njegov brat optuženi Jasmin Smailović i brat od tetke okrivljeni Bekto Memić.

On je rekao da je islamska zajednica taj događaj predstavila kao da su oni učestvovali u tuči i napadu na radnika islamske zajednice.

"Kada je ubijen Ismail Prentić, nisam se krio od policije, a uhapšen sam tri mjeseca kasnije", naveo je Smailović.

Prentić je ubijen sredinom aprila u Donjoj Trnavi, kada je otvorio vatru na policiju koja je opkolila kuću u kojoj se krio zajedno sa optuženima Senadom Ramovićem i Safetom Bećirićem.

"Bio sam iznenađen kada su mi rekli da smo htjeli da ubijemo muftiju Muamera Zukorlića i nisam tada bio spreman za razgovor", istakao je optuženi.

On je negirao da je posjedovao oružje, navodeći da nikada nije imao naoružanje.

Na pitanje predsjednika sudskog vijeća Milana Ranića o vjerskim sukobima u džamiji, optuženi je rekao da nije bilo sukoba i nasilja, već da su u pitanju bile vjerske rasprave, ukazavši da ne postoji radikalni islamizam, kao što ne postoji ni radikalno pravoslavlje, javio je Tanjug.

Suđenje će biti nastavljeno od 7. do 18. aprila.