|

Slučaj stare devizne štednje: Slovenija i Srbija usklađuju žalbu za Strasbourg

Slučaj stare devizne štednje: Slovenija i Srbija usklađuju žalbu za Strasbourg
0
F
FENA
14.11.2012. u 19:05
1
komentara
0

dijeljenja
Slučaj stare devizne štednje: Slovenija i Srbija usklađuju žalbu za Strasbourg Sud za ljudska prava u Strasbourgu
Srbijanski ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić izjavio je u srijedu u Ljubljani, gdje se nalazi u posjetu zajedno s predsjednikom srbijanske vlade Ivicom Dačićem, da su se Slovenija i Srbija dogovorile uskladiti nastupe glede nedavne odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu o staroj deviznoj štednji.
Predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant primio je u srijedu poslije podne Dačića i Dinkića, a nakon razgovora priopćio je da su sugovornici postigli suglasnost da obje države imaju mogućnosti proširenja gospodarske i druge suradnje, te da će se tražiti zajedničke točke koje ih povezuju.

Pri tome je Virant istaknuo neriješeno pitanje sukcesije, te zajednički interes Slovenije i Srbije da se to pitanje što pravednije riješi.

U posebnoj izjavi za srbijansku novinsku agenciju Tanjug, Dinkić je rekao da su se predsjednici slovenske i srbijanske vlade Janez Janša i Ivica Dačić dogovorili o koordiniranom nastupu vezanom na nedavnu odluku Suda za ljudska prava u Strasbourgu o staroj deviznoj štednji za vrijeme bivše Jugoslavije.

Sud u Strasbourgu prošlog je tjedna presudio da je Slovenija odgovorna za neisplaćenu staru deviznu štednju Ljubljanske banke u slčučaju dvoje građana BiH, a Srbija za staru štednju Invest banke jednog štediše iz BiH iz vremena bivše Jugoslavije.

Slovenija je odmah najavila pritužbu na tu presudu, jer smatra da je riječ o sukcesijskom pitanju koje se tiče multilateralnih pregovora nasljednica bivše SFRJ koje bi morale isplatiti štediše po teritorijalnom načelu, a ne po tome gdje je bila središnjica banke.

Prema Dinkićevim riječima, Janša i Dačić su se dogovorili da Slovenija i Srbija u Strasbourg idu s usklađenom žalbom, o čemu bi se trebao dogovoriti pravnički tim.

Kako navodi Tanjug, Dinkić je rekao da je u procesu sukcesije bivše SFRJ dogovoreno teritorijalno načelo isplete štediša, da Srbiji nije vraćena imovina banaka iz Srbije u drugim bivšim republikama, te da zato presudu suda u Strasbourgu smatra nepravednom.

Dinkić je nakon razgovora također rekao da Srbija i Slovenija mogu uspješno surađivati na trećim tržištima, te u projektima i vezanima za gradnju ruskog plinovoda Južni tok.

Janša i Dačić su na konferenciji za novinare nakon susreta izjavili da su odnosi Srbije i Slovenije dobri, a obje ih države žele i dalje razvijati i jačati, osobito na gospodarskom području gdje planiraju zajedničke nastupe na trećim tržištima, a od iduće godine i održavanje zajedničke sjednice dviju vlada.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...