{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slučaj Šešelj: Dovoljno dokaza za 9 tačaka optužnice

S
4.5.2011. u 10:54
0
31
Slučaj Šešelj: Dovoljno dokaza za 9 tačaka optužnice
0
Slučaj Šešelj: Dovoljno dokaza za 9 tačaka optužnice
Vojislav Šešelj
Pretresno vijeće Haškog tribunala, kojim predsjedava francuski sudija Jean-Claude Antonetti, saopštilo je danas da "postoji dovoljan broj dokaza za devet tačaka optužnice" u predmetu protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.
Pretresno vijeće je jutros započelo sa saopštavanjem odluke po Šešeljevom zahtjevu da bude oslobođen od optužbi. Odluka ima 120 strana i sudija Antonetti je u vezi s njom, kako je rekao, uložio djelimično izdvojeno mišljenje.

Treća izmijenjena optužnica od decembra 2007. godine tereti Šešelja u 14 tačaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Ukoliko saopštavanje odluke ne bude okončano danas popodne, moguće je da čitanje bude nastavljeno sutra, rekao je Antonetti, napominjući da se Vijeće u odluci osvrće na proceduru i pravo, na tačke opštužnice i oblike odgovornosti, primjenjivo pravo, primjere dokaznih elemenata koji su dovoljni za potkrepljivanje navoda optužnice, kao i na odgovornost optuženog.

Zahtjev za oslobađajuću presudu Šešelj je predao u skladu sa pravilom 98 bis, prema kome optuženi može da zatraži oslobađanje prema jednoj ili više tačaka optužnice, po okončanju dokaznog postupka tužilaštva.

Šešelj je negirao postojanje određenih zločina koji su navedeni u optužnici, ističući da za zločine koji su počinjeni tužilaštvo nije dokazalo njegovu odgovornost.

Lider radikala ranije je rekao da mu se krivična djela ne mogu staviti na teret van razumne sumnje i zatražio da mu se izrekne oslobađajuća presuda. Tužilaštvo tvrdi da ne postoji osnova za donošenje oslobađajuće presude.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: