Sastanak ministara pravosuđa
0

Slučaj "Paravinja" poticaj za proširenje sporazuma

FENA
Dragan Paravinja (Foto: SRNA)
Dragan Paravinja (Foto: SRNA)
Slučaj "Paravinja" upozorio je na to da je potrebno proširiti i doraditi postojeće sporazume o međusobnom izručivanju državljana optuženih za najteža kaznena djela, izjavili su u petak u Sremskim Karlovcima ministri pravosuđa Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, Dražen Bošnjaković, Snežana Malović i Bariša Čolak, te najavili početak rada radnih skupina triju država.

Ministri su, u zajedničkom obraćanju novinarima nakon sastanka u Sremskim Karlovcima, istaknuli kako je u interesu svih triju zemalja unaprjeđenje postojećih sporazuma, istaknuvši kako za to postoji puno prostora.

Ministar Bošnjaković naveo je kako već postoje brojni sporazumi o saradnji u pravnim stvarima, ali da se, međutim, dogodi poneki predmet koji pokaže da ti sporazumi nisu dovoljni te da ih treba proširiti i doraditi.

"Između ostaloga, evo i ovaj predmet Paravinja, koji se dogodio u Hrvatskoj, sve tri zemlje u regiji na neki način imaju dodirne tačke u tom predmetu. On nam je ukazao da moramo određene sporazume raširiti, da ih trebamo doraditi, i upravo u tom duhu smo mi danas i dogovorili da će se naše ekspertne skupine naći već sljedeće sedmice i početi raditi na prijedlogu izmjena toga sporazuma i vjerujem da ćemo vrlo brzo takav jedan sporazum i postići", istaknuo je Bošnjaković.

Nakon toga će, dodao je, sasvim sigurno postupak izručenja, konkretno i u predmetu "Paravinja", biti itekako moguć, da on bude izveden pred nadležni sud i da mu se sudi za ono najteže djelo koje je počinio, ali, dodao je ministar, vodeći računa i o svim onim drugim djelima koje je Paravinja počinio.