{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Slučaj Leutar nije motiv otmice"

S
19.4.2009. u 16:27
0
2
"Slučaj Leutar nije motiv otmice"
0
"Slučaj Leutar nije motiv otmice"
Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, koji je nedavno kidnapovan u centru Zagreba, izjavio je danas da ne zna motive njegove otmice i da su smiješne medijske spekulacije da su to neriješena dugovanja ili "slučaj Leutar".
Jelavić tvrdi da su mu nepoznati stvarni motivi otmičara, jer, kako je rekao, nikome nije ostao dužan, niti je ko od njega tražio novac, a o "slučaju Leutar" nema nikakvih saznanja, pogotovo onih koja bi nekog mogla da ugroze.

Gostujući u programu Hrvatske televizije, Jelavić je rekao da ga u vezu sa atentatom na Jozu Leutara dovode samo Ante Prkačin i Baja Milićević, bivši KOS-ovci, čije bi, kako je rekao, motive trebalo ispitati.

Jelavić je odbacio svaku pomisao da Hrvati stoje iza ubistva Leutara, naglašavajući da je on bio profesionalac, koji je mogao više da zabrine neke bošnjačke krugove.

Govoreći o sudskom procesu u BiH, čije je pravosuđe za njim raspisalo potjernicu, Jelavić je rekao da ne želi biti žrtva montiranih sudskih procesa i da je na raspolaganju hrvatskim sudovima.

Jelavić je u BiH osuđen na 10 godina zatvora za utaju, a presuda je ukinuta i u toku je novo suđenje.
Prema njegovim riječima, prvi sudski proces protiv njega je bio montiran, a kao primjer naveo je da je sudski vještak u njegovu slučaju bio bivši savjetnik Alije Izetbegovića.

Jelavić je izrazio žaljenje što je ušao u politiku, koju je opisao kao "baru u kojoj je previše krokodila", a u kojoj se on našao, kako je rekao, neiskusan i naivan.

Govoreći o stanju u BiH, Jelavić je rekao da je ono gore nego ranije, te da je posebno u teškom položaju hrvatski narod koji je, kako je naveo, postao nacionalna manjina.

Prema njegovim riječima, HDZ nije radio na podjeli BiH, a rat Hrvata i Bošnjaka je pod svaku cijenu trebalo izbjeći.

"Posljedica tog rata su dva nepravedna sporazuma - Vašingtonski i Dejtonski", smatra Jelavić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: