BBC
0

Slovensko-hrvatski granični spor se zaoštrava

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Granični spor koji potječe iz vremena raspada bivše Jugoslavije ugrožava izglede Hrvatske da ove godine završi pregovore o članstvu u EU i postane 28. članica Unije do 2011., ocjenjuje BBC u srijedu u velikom tekstu pod naslovom "Slovensko-hrvatski granični spor se zaoštrava".

"Slovenija, prva bivša jugoslavenska nacija koja se 2004. pridružila EU, blokira pregovore s Hrvatskom zbog prijepora starog 18 godina, koji se većinom odnosi na mali zaljev na Jadranskom moru", navodi BBC, dodajući da se Savudrijska vala jedva pronalazi na zemljovidu, ali da je "zaslužna za velike diplomatske bure".

BBC podsjeća na slovenske zahtjeve u vezi sa Savudrijskom valom te hrvatske tvrdnje da granica mora biti na sredini zaljeva.

"Slovenija je manja od Hrvatske ali ima moćan položaj. Kao i bilo koja članica EU-a, ona može staviti veto na ulazak Hrvatske, a prošlog prosinca je upravo to i učinila", nastavlja novinarka BBC-a.

Po riječima slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara, Ljubljana je to učinila zato što je Hrvatska na zemljovidima i dokumentima predstavljenim EU prejudicirala pitanje granica, navodi BBC, ističući da "vrijeme istječe za Hrvatsku. Ne prekine li se blokada u sljedećih nekoliko tjedana, Hrvatska vjerojatno neće moći završiti pregovore s EU do kraja godine".

Slovenci i Hrvati ne mogu se dogovoriti ni o rješenju problema: Slovenci su skloniji posredovanju EU-a, dok Hrvati smatraju da bi rješenje trebalo tražiti pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

"Imamo bilateralno pitanje koje nije povezano s pregovaračkim procesom. I zbog tog pitanja smo sada u blokadi", rekao je za BBC hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"Poruka je da ako ispunimo sve ono što je potrebno za članstvo, ako poduzmemo vrlo bolne reforme, nema jamstva da ćemo postati članicom EU-a", dodao je Jandroković.

Hrvati i Slovenci nikad nisu ratovali, ali danas ratuju na Facebooku gdje postoje razne grupe - od onih koji pozivaju na bojkot slovenskih proizvoda, pa do grupe "Slovenija+Hrvatska=najbolji prijatelji".

Na kraju velikog teksta, uz podnaslov "Opasan presedan", novinarka BBC-a ističe da situaciju dodatno otežava i pokušaj slovenskih nacionalističkih skupina da održe referendum o ulasku Hrvatske u NATO, tvrdeći da Hrvatska ne može ući u Savez zbog graničnog spora sa Slovenijom.

Glasnogovornik NATO-a, navodi BBC, izrazio je zabrinutost zbog tog koraka, koji bi bio bez presedana.

BBC podsjeća i na probleme Makedonije u vezi s ulaskom u NATO, te zaključuje: "Dok se Srbija i druge balkanske zemlje približavaju ulasku u Savez, sve je veća zabrinutost da je postavljen opasan presedan".