{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovensko blokiranje sad je problem i EU-a i NATO-a

F
19.2.2009. u 18:57
0
0
Slovensko blokiranje sad je problem i EU-a i NATO-a
0
Slovensko blokiranje sad je problem i EU-a i NATO-a
Predsjednik Republike Stjepan Mesić večeras će se obratiti hrvatskoj javnosti putem elektronskih medija u povodu posljednjih poteza službene Ljubljane, a u obraćanju ocjenjuje kako od sada slovensko blokiranje hrvatskih pregovora s EU i ozbiljna prijetnja mogućnosti hrvatskog ulaska u NATO nije više samo problem RH već je to problem i EU i NATO saveza.
Mesić navodi kako se obraća temeljem ovlasti koje mu daje Ustav RH i kaže da su potezima službene Ljubljane, a "bez i najmanje krivnje na našoj strani, dovedena u pitanja dva prioritetna cilja hrvatske vanjske politike". No, to ne znači da treba dodatno dramatizirati, ili otvoriti ventile negativnim emocijama, dodaje Mesić.

"Upravo sada i upravo usprkos politici službene Ljubljane moramo učiniti sve što možemo da se ne pokvare odnosi među građanima dviju zemalja", naglašava Predsjednik. Ponavlja da će Hrvatska ustrajati na činjenicama i na tome da se spor može riješiti samo pred međunarodnim sudom i temeljem primjene međunarodnoga prava, a odgovornost je, navodi, "na onima koji to odbijaju".

"Na žalost politička elita susjedne države procijenila je da može
svoje članstvo u EU i NATO-u zloupotrijebiti na način da nas
ucjenjuje. Drugim riječima, da zaustavi naše pregovore s EU, ako ne prihvatimo promijenjeno slovensko stajalište, prema kojemu granični spor ne treba rješavati ni u skladu s međunarodnim pravom, ni pred međunarodnom sudskom instancom, nego primjenom načela pravičnosti, zapravo - političkim dogovorom", stoji u Mesićevom obraćanju.

Tome je, nastavlja, dodan i novi element - "otvorena su vrata
održavanju referenduma u Sloveniji o našemu članstvu u Atlantskome savezu, usprkos činjenici da je Slovenija bila među zemljama-članicama NATO koje su nas prije nepune godine dana pozvale u članstvo toga saveza".

"Toliko o dosljednosti!", nastavlja Mesić i upozorava da su u
jučerašnjoj izjavi slovenskog Državnoga zbora navedene "kao nesporne činjenice neke stvari koje mi, s razlogom i dokazima, osporavamo".

"Dakle, tu imamo spor oko činjenica - što jest, a što nije", ističe
Predsjednik ocjenjujući kako se takav spor ne može riješiti izjavom
jedne strane, "nego upravo traži angažiranje treće strane, i to
suda". HRVATSKA - SLOVENIJA - MESIĆ

"Odbacujući pravilo rimskoga prava koje kaže da se činjenice
dokazuju, dok se pravo izvodi iz propisa, odnosno da o činjenicama odlučuje sud, slovenska strana zanemaruje europske tradicije na koje se tako voli pozivati. Toliko o europejstvu!", dodaje Mesić.

On smatra da je situacija zabrinjavajuća jer će se, kaže,
usporavanje našega puta u EU i NATO "nesumnjivo odraziti i na druge zemlje regije, pa i na cijeli koncept europskog ujedinjenja", kao i na "formiranje Atlantskog saveza koji će biti prilagođen uvjetima današnjeg vremena".

"Upravo zato želim jasno naglasiti kako od sada slovensko blokiranje naših pregovora s EU i ozbiljna prijetnja mogućnosti našega ulaska u NATO, nije više samo problem RH. To je problem i Europske unije i NATO saveza. I to je moja poruka i vama, građankama i građanima RH, ali i međunarodnim krugovima", naglašava Mesić u obraćanju javnosti.

O dobrim namjerama RH, nastavlja, "nema i ne može biti nikakve
dvojbe", kao što dvojbe ne može biti "ni oko naše spremnosti na
razvijanje dobrih odnosa s Republikom Slovenijom, odnosno na pomaganje ostalim zemljama regije u ostvarivanju njihovih europskih aspiracija".

Ponavlja da će RH ustrajati na rješavanju spornih pitanja sa
Slovenijom primjenom međunarodnoga prava i pred međunarodnom sudskom instancom, te da "unaprijed prihvaćamo svaku odluku suda". Na kraju naglašava da će Hrvatska ostvariti svoje članstvo u euroatlantskim integracijama.

"Možda ne onda, kada smo to s razlogom očekivali i predviđali, ali
mi ćemo postati članica i Europske unije, i NATO saveza. A sve reforme koje su za to potrebne, provodit ćemo i dalje. I provest ćemo ih - zbog nas i naše budućnosti", zaključuje hrvatski Predsjednik u obraćanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: