Ivo Sanader
0

Slovensko blokiranje pregovora je potez bez presedana u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Blokiranje 10 poglavlja, osam za otvaranje i dva za zatvaranje, potez je bez presedana u povijesti pregovora o članstvu Europske unije", kazao je hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu u Zagrebu.

"Ako ne razmotri svoja stajališta i promijeni odluku o blokiranju hrvatskih pregovora, slovenska vlada će pokazati isključivost koja je u raskoraku s temeljnim načelima solidarnosti, zajedništva i dobrosusjedstva na kojima počiva Europska unija i cijela Europa", rekao je Sanader na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u povodu slovenske najave blokade ukupno 11 pregovaračkih poglavlja.

Slovenski premijer Borut Pahor najavio je u srijedu u Ljubljani da će Slovenija na pristupnoj konferenciji Hrvatska-EU u petak u Bruxellesu blokirati sedam poglavlja u kojima se, po mišljenju Slovenije, prejudicira granično rješenje te još četiri iz drugih razloga, a suglasnost će dati za otvaranje odnosno zatvaranje ukupno četiri poglavlja.

Pahor je, nakon sastanka s predsjednicima svih slovenskih političkih stranaka s kojima je usuglašavao stajalište prema Hrvatskoj, dodao da se nada sastanku s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u bliskoj budućnosti, možda već sljedeći tjedan, odnosno nakon pristupne konferencije.

Pahor je rekao da očekuje kako bi se sporna poglavlja mogla otvoriti u vremenu predsjedanja Češke u prvoj polovici 2009. godine.