|

Slovenski sud odbacio prigovor da praznici diskriminiraju muslimane i ateiste

Slovenski sud odbacio prigovor da praznici diskriminiraju muslimane i ateiste
31
F
FENA
20.2.2017. u 20:51
153
komentara
31

dijeljenja
Slovenski sud odbacio prigovor da praznici diskriminiraju muslimane i ateiste
Slovenski ustavni sud jednoglasno je odbacio inicijativu građanina Almira Talića da se zakon o praznicima dovede u pitanje s obzirom na ustavna načela odvojenosti države i crkve i ravnopravnost vjerskih zajednica jer muslimani u Sloveniji za slavljenje svojih blagdana navodno moraju moliti poslodavce, dok su slobodni dani za kršćane obvezni i predviđeni zakonom.
Prema sadašnjem zakonu koji osporavaju i neki ateisti, uz državne praznike postoje i obvezni slobodni dani na uskrsni ponedjeljak, Božić, Tjelovo i Veliku gospu, dok je za malobrojne pripadnike reformističkih crkava uveden i Dan reformacije koji se slavi 31. listopada, što moraju uvažavati svi poslodavci jer se taj dan u privatnom i javnom sektoru ne radi.

Talić je musliman, a u inicijativi je ustvrdio kako zakonodavac uvažava samo kršćanske praznike, čime se diskriminiraju nekršćanske vjere, ali i ateisti, te da se radi o distriminaciji u pogledu vjere i njenog slobodnog prakticiranja.

U obrazloženju odluke kojom je odbačena Talićeva inicijativa, ustavni suci su naveli da su praznici i neradni dani u Sloveniji povezani s europskom tradicijom i da su individualni vanjski izraz identitete naroda, te da pripadnici drugih konfesija za obilježavanje i slavljenje svojih praznika mogu uzeti slobodne dane, na što prema zakonu i sada imaju pravo.

Zahtjevi da se zakon o praznicima proglasi neustavnim je bez utemeljenja, a zakonodavac ima pravo da područje praznika regulira kao izraz identiteta ljudi koji povijesno žive na nekom području, naveli su suci slovenskog ustavnog suda u obrazloženju.

Slovenski parlament je prilikom usvajanja zakona o državnim praznicima i slobodnim danima naveo kako vjerski blagdani u Sloveniji zapravo imaju više od vjerskoga obilježja karakteristike obiteljskih praznika, što je utemeljeno na europskoj tradiciji.
Prijavi grešku


Komentari (153)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...