Regija
0

Slovenski parlament jednoglasno potvrdio "protuduhanski" zakon

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenski parlament u srijedu je sa 61 glasom za i nijednim protiv potvrdio zakon kojim je u slovensko pravo implementirana evropska direktiva o duhanu, prema kojoj će se duhanski proizvodi morati prodavati u jedinstvenoj ambalaži koja će upozoravati na štetne zdravstvene posljedice te ovisnosti.

Članice EU-a morale su direktivu u svoje nacionalno zakonodavstvo unijeti do 20. maja prošle godine, ali su neke zemlje u tome kasnile, a među njima i Slovenija, koju je na to krajem decembra lani upozorila Evropska komisija, javila je Hina.

Prihvaćeni "protuduhanski" zakon potvrđen je bez rezerve, uz opaske dijela opozicije da ne vodi računa o edukaciji mladih i zanemaruje socijalne uzroke nikotinske ovisnosti.

Zakon između ostalog uvodi potpunu zabranu reklamiranja duhanskih proizvoda, te njihovu posrednu promociju i javno izlaganje, zabranu proizvodnje i prodaje aromatiziranih cigareta, a regulira i prodaju elektronskih cigareta bez nikotina.

Ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc kazala je, braneći zakonske odredbe pred zastupnicima, da je slovenska vlada svjesna koliku štetu javnom zdravlju i održivosti zdravstvenog sistema predstavlja uživanje nikotina, što je i jedan od razloga zaoštravanja zakonskih propisa na tom području.