Regija
0

Slovenski novinari ulaze u rat protiv vlade

FENA
Slovenski novinari, autori nedavne peticije kojom osuđuju pokušaje vlade za cenzurom, zahtijevali su u petak formiranje nezavisne istražne komisije za razmatranje poštivanja slobode štampe u Sloveniji.

"Tražimo od vlade da odmah formira nezavisnu komisiju s međunarodnim ekspertima koja bi mogla razmotriti situaciju i doprinijeti poboljšanju slobode štampe u Sloveniji", napisali su u petak Blaz Zgaga, novinar dnevnog lista 'Večer' i Matej Surc s državne televizije, autori peticije koju je prošle jeseni potpisalo 570 novinara, četvrtina novinara u zemlji.

Tri mjeseca nakon dostavljanja potpisa slovenskoj vladi i zemljama članicama Evropske unije, kojom od 1. januara predsjedava Slovenija, ništa nije urađeno, osudili su novinari u otvorenom pismu.

"Jedini slovenski zvaničnik, koji je razgovarao s nama jeste posrednica za ljudska prava Zdenka Cebasek Travnik", naglasio je Zgaga.

Peticija optužuje slovensku vladu da je izmijenila zakon o medijima i da nastoji da pojača svoju kontrolu u štampi, na radiju i televiziji.

Koaliciona vlada liberalne desnice premijera Janeza Janše izjavila je u petak da dvojica novinara "šire laži o situaciji u medijima koje diskreditiraju Sloveniju, trenutno predsjedavajuću EU-a".

Međunarodni institut za štampu (IPI), sa sjedištem u Beču, zatražio je 2. oktobra od slovenske vlade da otvori istragu o optužbama u domenu slobode štampe te namjerava poslati u Sloveniju, početkom 2008., "međunarodnu misiju visokog nivoa", ako se ne postigne "nikakav napredak".