Blizak vrhuški Hrvatske
37

Slovenski mediji objavili ime važnog aktera u aferi s hrvatskim obavještajcima

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ivan Tolj (51), predstavnik austrijske Styrije i vlasnik hrvatskih medija poput Večernjeg lista i portala 24sata.hr, pokušao je spriječiti objavljivanje informacija o ilegalnim aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske na slovenskoj televiziji POP TV, tvrdi slovenski 24ur.com.

Ivan Tolj je, prema pisanju portala 24ur.com, noć prije objave teksta nazvao direktora jedne multinacionalne kompanije kako bi spriječio objavljivanje tih informacija. Želio je prije svega saznati da li njegov sagovornik uopće ima utjecaja na POP TV.

Od sagovornika je u ime Vlade Republike Hrvatske zatražio "pomoć" da se priča o prisluškivanju i Davoru Franiću ne objavi.

"Ako možete pomoći, to bi moglo biti vrlo korisno, znate", dodao je, naglasivši da "pojedini bosanski mediji nastoje otvoriti ovu priču".

24ur.com je, podsjećamo, ranije pisao da su za namjeru da se objavi priča znala samo dva novinara POP TV-a, iz čega je ovaj medij zaključio da je Hrvatska to saznala zahvaljujući telefonskom prisluškivanju stranih novinara.

Tolj je, pišu slovenski mediji, u bliskim odnosima sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Pokušao je iskoristiti svoj utjecaj da u ime Vlade Hrvatske spriječi objavljivanje informacija o umiješanosti SOA-e u prisluškivanje zvaničnika Slovenije involviranih u arbitražu oko Piranskog zaljeva.

"Hrvatska je informacije mogla dobiti samo tajnim djelovanjem i praćenjem stranih novinara, a još važnije je hrvatski motiv. Zašto bi pokušali ih podmititi medije ako Hrvatska nije prisluškivala slovenske diplomate i zašto je prvo poticanje da se prekine izvještavanje ako je priča zaista neistinita", pitaju se u 24ur.