Građani zadovoljni
3

Slovenski lokalni izbori sa slabim odzivom i bez većih iznenađenja

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od 40 posto birača u Sloveniji izašlo je prema još neslužbenim podacima na lokalne izbore održane u nedjelju na kojima su se birala općinska vijeća i načelnici u 212 općina, a većih iznenađenja nije bilo.

Prema očekivanjima, neslužbeni rezultati prije nego što je prebrojana većina glasova, pokazuju da je i svoj četvrti mandat gradonačelnika Ljubljane već u prvom krugu osvojio Zoran Janković s oko 58 posto glasova, a protukandidat kojega su podržale stranke desnice Anže Logar dobio je oko 32 posto.

Komentirajući rezultate, Janković je rekao da ih doživljava kao potporu svom konceptu razvoja slovenske prijestolnice i onome što je do sada učinio za građane.

Janković je ocijenio da je u Ljubljani oko 70 posto birača naklonjeno ljevici, prenosi Hina.

Logar je zapitao sadašnju koalicijsku vladu zašto nijedna od stranaka u njoj nije dala ozbiljnog kandidata, što bi izbore odvelo u drugi krug, budući da su on i Janković zajedno dobili više od 90 posto glasova.

Ako tako ostane, neće biti žice u Ljubljani ni u glavama ljudi, kazao je Janković, aludirajući na Slovensku demokratsku stranku (SDS) kojega je član u parlamentu Logar, a koju optužuju za protumigrantsku retoriku.

Prema također još neslužbenim rezultatima, u drugom najvećem slovenskom gradu Mariboru za mjesto gradonačelnika za dva tjedna u drugome krugu borit će se nekadašnji gradonačelnik i parlamentarni zastupnik Franc Kangler te široj javnosti do sada malo poznati Sašo Arsenovič, poduzetnik i ugostitelj, kojega je podržala Stranka modernog centra (SMC).

S dužnosti gradonačelnika odlazi dosadašnji prvi čovjek Maribora Andrej Fištravec koji je dobio samo sedam posto glasova.

Drugi krug izbora za načelnika općine održat će se i u Kopru, gdje će se u drugom krugu natjecati Boris Popovič, gradonačelnik zadnjih 16 godina, te nekadašnji parlamentarni zastupnik Jankovićeve Pozitivne Slovenije (PS) Gašper Gašper-Mišič.

Svoj treći uzastopni mandat u Velenju dobio je u prvom krugu također nekadašnji parlamentarni zastupnik Bojan Kontič kao kandidat Socijalnih demokrata (SD), a u Novom Mestu Gregor Macedoni, kao kandidat stranaka ljevice.