Regija
0

Slovenski diplomatski izvori ne isključuju zamrzavanje pregovora sa Hrvatskom

FENA
Zaključak Vijeća ministara vanjskih poslova EU kojim je Hrvatska ponovno pozvana da ne primjenjuje nijedan aspekt ZERP-a zapravo znači eskalaciju pritiska na Hrvatsku da se taj problem riješi, a ne bude li riješen postoji i mogućnost blokiranja pristupnih pregovora s Hrvatskom, ocijenio je u ponedjeljak u Bruxellesu za Slovensku tiskovnu agenciju STA neimenovani slovenski diplomatski izvor.

"Europska unija zapravo čeka na hrvatski prijedlog da se riješi problem ZERP-a. Hrvatska bi trebala reći kakvo rješenje predlaže. Sada je potrebno riješiti ZERP i to nikako ne povezivati s pitanjem granice. Dijalog se ne vodi u pravcu da će Hrvatska zamrznuti ZERP, a da će Slovenija u zamjenu za to pristati da se pitanje granice rješava pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu", izjavili su slovenski diplomatski izvori.

Na pitanje postoji li moguænost zamrzavanja pristupnih pregovora s Hrvatskom "kao u slučaju Turske" ako se pitanje ZERP-a ne riješi, diplomatski izvori slovenske tiskovne agencije odgovorili su da su "sve mogućnosti otvorene, a ništa nije zatvoreno", javila je STA.