Regija
1

Slovenski diplomata osumnjičen za pedofiliju

FENA
Peter Reberc
Peter Reberc
Bivši slovenski ambasador u Španiji Peter Reberc (46) osumnjičen je za više spolnih napada na osobu mlađu od 15 godina, objavili su u petak slovenski mediji.

Reberca je u četvrtak saslušala policija u Kopru, na saslušanju koje je trajalo sat i pol, a sudija istražitelj pustio ga je na slobodu iako je u njegovim stanovima u Ilirskoj Bistrici i Kopru pronađeno više dokaza koji potkrjepljuju sumnje da je upleten u pedofiliju, navodi u petak koparski dnevnik "Primorske novice".

Slovenska tiskovna agencija STA prenijela je u petak izjavu policije u Kopru u kojoj se, ne navodeći Rebercovo ime, navodi da je riječ o sumnji za kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti. Ljubljansko "Delo" navodi da je državno tužilaštvo protiv Reberca predlagalo pritvor, ali ga je sudija istrage pustio na slobodu.

Reberc je do prije godinu dana bio slovenski ambasador u Španiji, a smijenjen je krajem prošle godine zbog afere u kojoj ga se optuživalo za visoke i neopravdane troškove koje nije dokumentirao, a koje je potvrdila revizija poslovanja ambasade.

Reberc je u medijima tvrdio da je riječ o političkoj uroti ljevice, budući da ga je na mjesto ambasadora imenovala prijašnja vlada desnog centra.

Reberc je političku karijeru počeo prije više od dvadeset godina, kad je kao član stranke Kršćanskih demokrata (SKD) izabran u prvi demokratski izabrani slovenski parlament, a u to vrijeme bio je i sekretar SKD-a.