{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenske vinjete diskriminiraju povremene korisnike

F
2.10.2008. u 15:22
0
5
Slovenske vinjete diskriminiraju povremene korisnike
0
Slovenske vinjete diskriminiraju povremene korisnike
Evropska komisija u četvrtak je odlučila poslati Sloveniji službeno upozorenje zbog uvođenja naplate cestarine vinjetama kojima diskriminira povremene korisnike svoje cestovne mreže.
Slovenija je uvela godišnje i polugodišnje vinjete, "što predstavlja diskriminaciju državljana drugih zemalja koji povremeno koriste slovensku cestovnu mrežu u odnosu na slovenske državljane, imajući u vidu nerazmjernu visinu cestarine za tranzit ili kratkoročnu upotrebu autocestovne infrastrukture", zbog čega su strani državljani u nepovoljnijem položaju od slovenskih državljana ili onih koji prebivaju u Sloveniji, stoji u saopćenju Evropske komisije.

Upućivanje upozorenja je prvi korak u pokretanju postupka zbog kršenja pravnog poretka EU-a. Slovenija sada treba odgovoriti na upozorenje Komisije, koja će nakon toga odlučiti o daljnjim mjerama. Ako Komisija ne bude zadovoljna slovenskom reakcijom, onda šalje tzv. "obrazloženo mišljenje" što je posljednji korak pred podizanje tužbe Evropskom sudu pravde u Luksemburgu.

U obrazloženju Komisije navodi se da evropsko zakonodavstvo ne propisuje tarife za cestarine za automobile i motocikle i da države članice imaju uvesti svoj vlastiti sustav naplate. Međutim, države su dužne slijediti opća načela iz Ugovora EU-a. Od 1996. godine, Komisija je reagirala na isti način kada su još neke zemlje uvele analogni sustav vinjeta poput Austrije, Mađarske, Češke, Bugarske i Rumunije.

Polugodišnja vinjeta u Sloveniji košta 35 eura, a godišnja 55 eura. Sustav naplate vinjetama uveden je 1. jula ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: