{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenske vinjete diskriminiraju povremene korisnike

F
2.10.2008. u 15:22
0
5
Slovenske vinjete diskriminiraju povremene korisnike
0
Slovenske vinjete diskriminiraju povremene korisnike
Evropska komisija u četvrtak je odlučila poslati Sloveniji službeno upozorenje zbog uvođenja naplate cestarine vinjetama kojima diskriminira povremene korisnike svoje cestovne mreže.
Slovenija je uvela godišnje i polugodišnje vinjete, "što predstavlja diskriminaciju državljana drugih zemalja koji povremeno koriste slovensku cestovnu mrežu u odnosu na slovenske državljane, imajući u vidu nerazmjernu visinu cestarine za tranzit ili kratkoročnu upotrebu autocestovne infrastrukture", zbog čega su strani državljani u nepovoljnijem položaju od slovenskih državljana ili onih koji prebivaju u Sloveniji, stoji u saopćenju Evropske komisije.

Upućivanje upozorenja je prvi korak u pokretanju postupka zbog kršenja pravnog poretka EU-a. Slovenija sada treba odgovoriti na upozorenje Komisije, koja će nakon toga odlučiti o daljnjim mjerama. Ako Komisija ne bude zadovoljna slovenskom reakcijom, onda šalje tzv. "obrazloženo mišljenje" što je posljednji korak pred podizanje tužbe Evropskom sudu pravde u Luksemburgu.

U obrazloženju Komisije navodi se da evropsko zakonodavstvo ne propisuje tarife za cestarine za automobile i motocikle i da države članice imaju uvesti svoj vlastiti sustav naplate. Međutim, države su dužne slijediti opća načela iz Ugovora EU-a. Od 1996. godine, Komisija je reagirala na isti način kada su još neke zemlje uvele analogni sustav vinjeta poput Austrije, Mađarske, Češke, Bugarske i Rumunije.

Polugodišnja vinjeta u Sloveniji košta 35 eura, a godišnja 55 eura. Sustav naplate vinjetama uveden je 1. jula ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: