{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenska vlada potvrdila odluku o blokadi pregovora Hrvatske i EU

F
19.12.2008. u 08:22
0
4
Slovenska vlada potvrdila odluku o blokadi pregovora Hrvatske i EU
0
Slovenska vlada potvrdila odluku o blokadi pregovora Hrvatske i EU
Foto: AFP/File
Slovenska vlada u četvrtak je i službeno potvrdila odluku o uskraćivanju suglasnosti na otvaranje i zatvaranje većine poglavlja na pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije u petak.
"Bolje je da smo na početku mandata ove vlade rekli da imamo rezerve na ta poglavlja i da damo naše razloge, makar došlo do zapleta", rekao je premijer Borut Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade na kojoj je donesena odluka.

U suprotnom bi slučaju po njegovim riječima do iste situacije moglo doći kasnije, a povećali bi se i zahtjevi da Slovenija o ulasku Hrvatske u EU održi referendum na kojemu bi se odlučivalo o ratifikaciji njenog pristupnog ugovora.

"Takva situacija ne bi bila dobra", rekao je Pahor.

Dodao je da se je spreman sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i da se nada napretku Hrvatske u vrijeme češkog predsjedavanja EU-om, ali da Slovenija neće odustajati od svojih rezervi na blokirana poglavlja.

"Ako je Sanader spreman na sastanak, spreman sam i ja. Nadam se da će do rješenja problema doći u prvoj polovici češkog predsjedništva. No, Slovenija ni u kojem slučaju ne namjerava odustajati od svojih stajališta. Nećemo mijenjati našu politiku dok naše rezerve ne budu otklonjene", rekao je Pahor.

Dodao je kako je u interesu Slovenije da Hrvatska uđe u EU jer bi tako Slovenija sa svih strana bila okružena članicama.

"Mislim da treba dati pravu priliku diplomaciji da se zaplet riješi", dodao je slovenski premijer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: