Regija
0

Slovenska vlada potvrdila odluku o blokadi pregovora Hrvatske i EU

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Slovenska vlada u četvrtak je i službeno potvrdila odluku o uskraćivanju suglasnosti na otvaranje i zatvaranje većine poglavlja na pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije u petak.

"Bolje je da smo na početku mandata ove vlade rekli da imamo rezerve na ta poglavlja i da damo naše razloge, makar došlo do zapleta", rekao je premijer Borut Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade na kojoj je donesena odluka.

U suprotnom bi slučaju po njegovim riječima do iste situacije moglo doći kasnije, a povećali bi se i zahtjevi da Slovenija o ulasku Hrvatske u EU održi referendum na kojemu bi se odlučivalo o ratifikaciji njenog pristupnog ugovora.

"Takva situacija ne bi bila dobra", rekao je Pahor.

Dodao je da se je spreman sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i da se nada napretku Hrvatske u vrijeme češkog predsjedavanja EU-om, ali da Slovenija neće odustajati od svojih rezervi na blokirana poglavlja.

"Ako je Sanader spreman na sastanak, spreman sam i ja. Nadam se da će do rješenja problema doći u prvoj polovici češkog predsjedništva. No, Slovenija ni u kojem slučaju ne namjerava odustajati od svojih stajališta. Nećemo mijenjati našu politiku dok naše rezerve ne budu otklonjene", rekao je Pahor.

Dodao je kako je u interesu Slovenije da Hrvatska uđe u EU jer bi tako Slovenija sa svih strana bila okružena članicama.

"Mislim da treba dati pravu priliku diplomaciji da se zaplet riješi", dodao je slovenski premijer.