U Kopru
17

Slovenska policija još traga za Bosancem i Srbijancem koji su "filmski" pobjegli iz zatvora

Klix.ba
Slovenska policija još traga za Srbijancem Draganom Milosavljevićem i Bosancem Damjanom Mitrovićem koji su u subotu pobjegli skupa iz slovenskog zatvora u Kopru.

Slovenski mediji su ovaj bijeg opisali kao filmski, a ovo je ujedno prvi uspješan bijeg u 15 godina rada ovog zatvora.

Milosavljević je bio u pritvoru od 26. augusta, a Mitrović od 12. septembra. Obojica se terete za neovlaštenu proizvodnju i prodaju droga, a Milosavljević i zbog ilegalnog prelaska granice. Uhapšeni po potjernici MUP-a Srbije i u tu zemlju su trebali biti izručeni, piše RTV Slovenija.

Izvršenom rekonstrukcijom događaja, utvrđeno je da su uz pomoć namještaja u ćeliji prerezali rešetke, a potom ih savili da mogu proći kroz njih. S prozora su se spustili u dvorištu uz pomoć konopca od posteljine. Potom su bježali kroz dvorište i uz pomoć kontejnera i konopca prešli ogradu s bodljikavom žicom. Izašli su na cesti u to u dijelu gdje se vrši dostava tereta za zatvor.

Stražari su primijetili da ih nema tek ujutro, iako su pobjegli u 3:30 sati. Imenovana je posebna komisija za utvrđivanje okolnosti, a ne isključuje se mogućnost i da je neko od uposlenika bio upetljan. Za sada je samo rečeno da su bjegunci dobro isplanirali bijeg i znali rutinu stražara u noćnoj smjeni. Njihov rad je u tim satima imao manjkavosti.

Do sada su zabilježena četiri pokušaja bijega iz ovog zatvora, ali su svi uspješno spriječeni.