Šta su uslovi
82

Slovenska ambasada pojasnila kako se primjenjuju nove mjere za ulazak građana iz BiH

R. D.
Nove odluke kojima je Slovenija pooštrila mjere na granicama za građane Bosne i Hercegovine izazvale su različita tumačenja. Iz njihove ambasade u Sarajevu za Klix.ba pojasnili su tu odluku.
U skladu s odlukom o određivanju i provođenju mjera za sprečavanje širenja bolesti COVID-19 na graničnim prijelazima na vanjskoj granici i kontrolnim tačkama na unutrašnjim granicama Republike Slovenije, Bosna i Hercegovina je 19. juna 2020. godine uvrštena na spisak epidemiološki rizičnih država.

Međutim, za bh. državljane se u praksi neće primjenjivati nikakva posebna mjera mimo onih koje su već bile na snazi, a to je obavezan karantin ili negativan test.

Ukoliko putujete u neku drugu državu i trebate proći kroz Sloveniju, to morate učiniti 12 sati od trenutka ulaska u tu zemlju.

Zvanična naredba iz Slovenije

"Osobama koje u Bosni i Hercegovini imaju stalni ili privremeni boravak ili putuju iz BiH u Republiku Sloveniju (uključujući i državljane Republike Slovenije i strance sa stalnim ili privremenim boravkom u Republici Sloveniji), se na granici Republike Slovenije određuje 14-dnevni karantin.

Pojašnjenje

Iz ove odluke izuzete su samo sljedeće kategorije:

  • osobe u ekonomskom prometu, odnosno djelatnostima, koje se prilikom prelaska granice identificiraju dokazima o obavljanju prometa, odnosno djelatnosti u Republici Sloveniji ili inostranstvu (potvrda o izvršenoj prijavi početka izvođenja prometa i potvrdu A1 u skladu sa zakonom, koji uređuje prekogranično pružanje usluga) i koja se na granicu vraćaju u roku od 24 sata od ulaska, odnosno ukoliko dostave negativan nalaz testa na prisustvo SARS-CoV-2 (COVID 19), koji nije stariji od tri dana. Osobe koje su zaposlene kod stranog poslodavca, koje vrše uslugu u Republici Sloveniji i koje u skladu s tim borave u Republici Sloveniji, prilikom prelaska granice moraju dostaviti i adresu boravka u Republici Sloveniji ili negativan nalaz testa na prisustvo SARS-CoV-2 (COVID 19), koji nije stariji od tri dana.

  • osobe koje su upućene na obavljanje poslova u sektoru međunarodnog prijevoza, što prilikom prelaska granice dokazuju "Svjedočanstvom za radnike u sektoru međunarodnog prijevoza" iz priloga 3 izvještaja Komisije o uspostavljanju zelenih voznih traka iz smjernica koje se odnose na mjere za upravljanje granicama za zaštitu zdravlja i osiguravanje dostupnosti robe i važnih usluga (UL C broj 96 od dana 24. marta 2020. strana 1) ili drugim odgovarajućim dokumentom iz kojeg se može zaključiti da ih je na rad uputio poslodavac.

  • osobe koje vrše prijevoz robe u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije te za robni promet u tranzitu i koja će Republiku Sloveniju napustiti u roku od 12 sati od ulaska.

  • osobe koje u tranzitu putuju kroz Republiku Sloveniju u drugu državu u roku od 12 sati od ulaska.

  • osobe s diplomatskim pasošem.

  • osobe koje pružaju usluge, za koje je potvrdu izdalo nadležno ministarstvo, a koje bi zbog nepružanja tih usluga zbog određivanja karantina mogle uzrokovati veće društvene ili privredne štete, uz dostavljanje negativnog nalaza testa na prisustvo SARS-CoV-1 (COVID -19), koji nije stariji od tri dana i koji je izdat u nekoj od država članica Evropske unije ili u državi šengenskog područja.