{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija želi legalizirati istospolne zajednice?

F
21.9.2009. u 15:59
0
16
Slovenija želi legalizirati istospolne zajednice?
0
Slovenija želi legalizirati istospolne zajednice?
Ivan Svetlik, slovenski ministar obitelji i socijalnih pitanja
Slovenska vlada dala je u ponedjeljak u javnu raspravu prijedlog novog porodičnog zakona koji će sigurno izazvati mnogo rasprava i kontroverza jer bračnu zajednicu određuje kao životnu zajednicu dviju osoba različita ili istog spola, a dopušta i mogućnost da djecu posvajaju i istospolni partneri.
Zakonom želimo izjednačiti zajednicu istospolno orijentiranih partnera s drugim oblicima porodičnih zajednica, izjavio je, predstavljajući na konferenciji za novinare vladin prijedlog, ministar obitelji i socijalnih pitanja Ivan Svetlik.

Uz to, novi bi zakon o porodici, bude li prihvaćen najprije u javnoj raspravi a potom u parlamentu, zabranio fizičko kažnjavanje djece u porodici. Mjere zaštite u korist djece prenijele bi se sa socijalnih službi na sudove, a interese djece branili bi posebni "zagovornici" njihovih prava.

Novi prijedlog obiteljskog zakona u žarište stavlja dobrobit djeteta, a zadržana je ravnopravnost bračnih partnera iz dosadašnjeg zakona, objasnio je Svetlik.

Očekuje se da će se prijedlogu zakona oštro suprotstaviti konzervativne stranke desnog centra, ali i Katolička crkva, jer drži da porodica u pravom smislu riječi može biti samo životna zajednica osoba različita spola.

Neke promjene porodičnog zakona potaknuo je i ustavni sud, prihvativši žalbu istospolnih udruga na to da zakon o istospolnim zajednicama, donesen prije dvije godine, u nekim odredbama diskriminira homoseksualno orijentirane osobe jer nemaju pravo nasljeđivanja preminulog partnera s kojim su živjele u trajnoj vezi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: