{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija Vijeću Evrope predala plan isplate štediša Ljubljanske banke

F
FENA
16.1.2015. u 21:27
9
6
Slovenija Vijeću Evrope predala plan isplate štediša Ljubljanske banke
9
Slovenija Vijeću Evrope predala plan isplate štediša Ljubljanske banke
Slovenska vlada u četvrtak je Vijeću Europe predala akcijski plan za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava iz 2014., po kojoj je Slovenija dužna isplatiti staru deviznu štednju Ljubljanske banke njenim štedišama u Hrvatskoj i BiH.
Kako je u saopćenju navelo ministarstvo finansija, akcijski plan je pripremljen u roku koji je Sloveniji bio određen, a sadržava garanciju da Slovenija presudu poštuje, te da namjerava na korektan način izvršiti presudu.

Prema presudi, Slovenija je do sada kršila prava štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije na raspolaganje njihovom imovinom u Ljubljanskoj banci. Zato do 16. jula ove godine mora donijeti model isplate stare štednje kojim štediše izvan Slovenije neće biti diskriminirani u odnosu na slovenske štediše iste banke kojima su njihovi depoziti već isplaćeni 1990-ih godina prošlog stoljeća, a proces će kontrolirati Vijeće Europe.

Cjelovit mehanizam isplate devizne štednje bit će donesen i predstavljen u predviđenom roku, a u tom smjeru odvijaju se i svi napori vlade i posebne međuresorske grupe koja je zadužena za to pitanje, navelo je u petak slovensko ministarstvo finansija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: