Regija
0

Slovenija uvodi naplatu cestarina putem vinjeta

FENA
Slovenska vlada odlučila je da će prije početka ovogodišnje turističke sezone na svojim autocestama umjesto postojećeg naplaćivanja cestarine na naplatnim kučicama uvesti sistem paušalnog plaćanja preko naljepnica (vinjeta), kakav postoji u susjednoj Austriji i koji bi trebao poboljšati protočnost prometa.

Kako je u četvrtak nakon sjednice vlade izjavio ministar prometa Radovan Žerjav, uredba o tome već je donesena, a operativni plan i cijenu vinjeta za promet osobnim vozilima vlada će objaviti za dva tjedna.

Naplatne kućice za dosadašnji način plaćanja ostat će samo na prometnim tracima za teretna vozila.

Državna agencija za upravljanje autocestama (DARS) objavila je da bi za financijsku održivost sistema bilo potrebno prikupiti 250 milijuna eura cestarina, kako bi se osiguralo održavanje autocesta i servisiranje visokih kredita.

Da bi se to postiglo bit će potrebno da se za kupnju godišnjih vinjeta odluči 500.000 Slovenaca te tri milijuna stranaca koji Sloveniju prelaze u tranzitu, a koji bi kupovali vinjetu za tjedan ili deset dana.

Prema nekim izračunima, kalkulira se da će godišnja cijena vinjete biti od 150 do 200 eura, što je znatno skuplje nego u Austriji.

DARS je najavio da će posao izgubiti samo dio od 500 ljudi zaposlenih na naplati cestarina sadašnjim sistemom.

Uvođenje vinjeta prijelazno je rješenje do satelitskog praćenje i naplaćivanja prometa na autocestama kakvo bi se trebalo uvesti kroz nekoliko godina i prema kojem bi se cestarina plaćala na temelju prijeđenih kilometara.