|

Slovenija: Umro 26-godišnjak čije je brutalno mučenje objavljeno na Facebooku

Slovenija: Umro 26-godišnjak čije je brutalno mučenje objavljeno na Facebooku
1
F
FENA
14.2.2017. u 18:33
50
komentara
1

dijeljenja
Slovenija: Umro 26-godišnjak čije je brutalno mučenje objavljeno na Facebooku
Mladi 26-godišnji Slovenac iz okolice Krškoga, brutalno mučen i ponižavan od strane dvojice napadača koji su snimku o tome objavili na Facebooku, umro je u utorak u Kliničkom bolničkom centru (UKC) u Ljubljani od teških povreda glave, potvrdili su bolnički izvori, a prenose slovenski mediji.
Okrutni napad dogodio se u noći s nedjelje na ponedjeljak na travnjaku u blizini naselja Podbočje kod Krškoga, a policija je utvrdila da su se napadači i žrtva poznavali a prije tragedije čak i zajedno pili u gostionici.

Tragičan događaj zgranuo je Sloveniju, posebno zato jer su počinitelji sve snimali, te je skoro polusatnu torturu na Facebooku pogledalo skoro 250 hiljada ljudi, među njima i mnogi mladi.

Policija je napadače, stare 20 i 29 godina, brzo uhvatila, određen im je pritvor i prijete im visoke zatvorske kazne. Još istražuju motive napada.

Navodno je među njima uzbila svađa, najprije je došlo do psovki, a onda i nekontroliranog nasilja, čemu je kumovao i alkohol. Slovenski psiholozi i stručnjaci za društvene mreže ovaj su slučaj naveli kao ilustrativan za ukazivanje na potencijalne opasnosti širenja viralnog nasilja koje privlači pozornost.

Upravljači Facebooka snimak brutalnog nasilja sa smrtnom posljedicom su nakon upozorenja policije izbrisali i sklonili s mreže, ali prekasno da ga ne bi vidio velik broj ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da je problem u tome da Facebookov automatski algoritam na primjer učinkovito prepoznaje i skida s mreže pornografske sadržaje, dok na taj način ne može prepoznavati i odmah uklanjati sadržaje pretjeranog nasilja nego takve snimke pojedinačno pregledavaju i procjenjuju radi mogućeg uklanjanja njihove ekipe, za što je potrebno vrijeme.

S druge strane, eksperti za društvene mreže podsjećaju da Europska unija društvene mreže ne tretira kao medij, zbog čega se za embargo takvih sadržaja ne može koristiti direktiva o medijima koja dopušta blokiranje sadržaja koji odražavaju govor mržnje, te potiču na nasilje, pa se odgovarajuća promjena direktive tek očekuje.
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...