|

Slovenija ukida ulazak izbjeglica preko Rigonca

Slovenija ukida ulazak izbjeglica preko Rigonca
0
F
FENA
27.10.2015. u 07:59
4
komentara
0

dijeljenja
Slovenija ukida ulazak izbjeglica preko Rigonca Foto: EPA
Slovenija će idućih dana nastojati ukinuti ulaznu tačku Rigonce kroz koju je prethodnih dana iz Hrvatske ulazilo najviše migranata kako bi od migrantskog vala rasteretila područje Brežica gdje su se migranti registrirali prije odlaska prema Austriji, najavio je u ponedjeljak glavni koordinator za migracije u slovenskoj vladi Boštjan Šefic.
Šefic je najavio i oštrije mjere kontrole migrantskog vala, ako se zemlje u okruženju ne budu držale preporuka iz Brisela.

"Ulazna tačka Rigonce nije adekvatna", kazao je Šefic za Slovensku televiziju ne otkrivši pojedinosti, a najavio je da će se u postupke oko migranata ubuduće uključiti slovenska finansijska policija i privatne zaštitarske tvrtke.

Po njegovim se riječima na granici s Hrvatskom uskoro može očekivati i nešto drukčiji operativni postupak, a ako iz Hrvatske sve bude korektno najavljivano "sistem bi morao dobro funkcionirati" jer bi se i registriranje migranata u Sloveniji odvijalo brže nego do sada.

Uspostavit će se i kontaktne tačke s državama koje su u nedjelju u Bruxellesu sudjelovale na mini samitu o migrantskoj krizi na balkanskoj ruti, a slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova svake će sedmice izvještavati o stanju i ispunjavanju obaveza, te informacije prosljeđivati u Brisel, najavio je Šefic, državni tajnik u MUP-u.

Ukoliko se obaveze iz Brisela ne budu ispunjavale, što će se vidjeti u roku od nekoliko dana, na granici s Hrvatskom bit će potrebne oštrije mjere kontrole, kazao je Šefic, ne želeći govoriti o pojedinostima.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...