Regija
0

Slovenija: U subotu sastanak kontaktne skupine za Kosovo

FENA
U Sloveniji će se u subotu održati sastanak europskog dijela kontaktne skupine za Kosovo, objavili su slovenski mediji koji se pozivaju na diplomatske izvore bliske slovenskom predsjedništvu Europske unije.

Šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel ugostit će na Brdu kod Kranja ministre vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, članice EU-a koje uz SAD i Rusiju sudjeluju u kontaktnoj skupini za Kosovo, a na sastanku će sudjelovati još i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn te povjerenik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, prenosi ljubljansko "Delo".

Sastanak koji će se održati dan prije predsjedničkih izbora u Srbiji potvrdilo je i slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

"Ministri četiriju europskih država, te povjerenici Rehn i Solana proučit će najnovije stanje u raspravi o Kosovu, ali se ne očekuje proboj u donošenju odluka", prenijela je slovenska novinska agencija STA ocjenu diplomatskog izvora u Bruxellesu.

Na sastanku bi se trebalo raspravljati o tome kad će EU donijeti odluku o slanju svoje civilne misije na Kosovo, nakon što su zadnjih dana iz Bruxellesa dolazile sugestije da se to pitanje neće naći na dnevnom redu prvog zasjedanja europskih ministara vanjskih poslova u ovoj godini, 28. ovog mjeseca.

Ljubljansko "Delo" podsjeća da se je Slovenija kao predsjedavajuća EU-om zauzimala da se ne istom sastanku potpiše i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom kao znak ohrabrenja proeuropskim snagama u Srbiji pred predsjedničke izbore, te da je vlada Srbije u ponedjeljak donijela akcijski plan za Kosovo koji po nekim informacijama uključuje mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa svim državama koje bi priznale nezavisnost Kosova.