Regija
0

Slovenija: U ilegalnom prijevozu zatečene 22 izbjeglice

FENA
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slovenska policija zaustavila je u ponedjeljak ujutro u Rogatecu, nedaleko granice s Hrvatskom, vozilo u kojemu su, uz vozača iz Ukrajine bile i 22 izbjeglice, a malo nakon toga i vozilo austrijskih oznaka u kojemu su zatečena dva sirijska državljana s dozvolom boravka u prostoru Shengena, potvrdila je policijska uprava Celje.

Vjeruje se da su 55-godišnji Ukrajinac i dva sirijska državljana, od kojih jedan živi u Austriji, a drugi u Njemačkoj, bili u dosluhu na ilegalnom prijevozu migranata iz Hrvatske dalje na sjever preko Slovenije, potvrdila je glasnogovornica policije u Celju Milena Trbulin. Prema njenim riječima, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zabranjenog prijelaza granice mogli bi, ako budu osuđeni, dobiti i do 8 godina zatvora.

Slovenska policija najavila je da će izbjeglice, među kojima je i dosta djece, vratiti u Hrvatsku temeljem ugovora o readmisiji.

Sirijci koji su u Sloveniju navodno ušli kod graničnog prijelaza Rogatec- Hum na Sutli smješteni su privremeno u prihvatilište za izbjeglice, a ne očekuje se da će u Sloveniji zatražiti azil, što bi bila osnova da im se izda dozvola za privremeni boravak u zemlji.

Krajem prošle sedmice koordinator za migracije u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je da Slovenija više ni ne pokušava izbjeglice koji su iz Hrvatske ušli u Sloveniju vratiti natrag, jer ih hrvatske vlasti ne primaju, iako je to po njegovim riječima njihova obveza.

Kroz Sloveniju je proteklih desetak dana dalje na sjever prošlo nešto manje od 4000 izbjeglica i migranata, ali se atmosfera u javnosti prema njima mijenja.

Tako je u subotu u Ljubljani održan i prvi javni protest protiv primanja izbjeglica zbog navodne prijetnje za slovenski i evropski identitet zemlje, a oni sve češće dobijaju prostor i u nacionalnim medijima i na televiziji.

Ekstremniji zagovornici protuizbjegličkih parola, koji za sada imaju samo lokalni karakter i pojavljuju se pod imenima kao što su "Ovdje je Slovenija" ili "Radikalna Ljubljana", tvrde da Slovenija mora granicu s Hrvatskom u potpunosti zatvoriti, a navode kako je njihov uzor mađarski premijer Viktor Orban, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Ti pokreti tvrde kako "ljevičarska" vlada premijera Mire Cerara šuti o neprilikama i šteti koje Sloveniji čine izbjeglice i ekonomski migranti, iako u njoj ne ostaju duže vrijeme, te da se simpatizerima izbjeglica daje previše prostora u javnim medijima, navodi list.

Istovremeno, dok je trajao protest protiv izbjeglica, u Ljubljani je u subotu organizirano i okupljanje onih koji se zalažu za podršku izbjeglicama, a jedan i drugi skup okupio je po tristotinjak učesnika.