{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Tuerk protiv žurbe u donošenju novih zakona pred izbore

F
15.4.2008. u 20:03
0
0
Slovenija: Tuerk protiv žurbe u donošenju novih zakona pred izbore
0
Slovenija: Tuerk protiv žurbe u donošenju novih zakona pred izbore
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk upozorio je u utorak vladu i parlament da u nekoliko mjeseci koji preostaju do parlamentarnih izbora ne forsiraju prihvaćanje zakona koji nemaju jedinstvenu potporu struke i javnosti, a pri tome je posebno apostrofirao zakon o odštetama za uništenu imovinu u drugom svjetskom ratu i novelu kaznenog zakonika kojom bi se uvela kazna doživotnog zatvora.
"Pozivam parlament da s prihvaćanjem novog kaznenog zakonika ne žuri nego omogući normalan tok stručne i javne rasprave, te rezultate rasprave onda uvaži prije konačnog potvrđivanja zakona", rekao je Tuerk u govoru na Pravnom fakultetu u Ljubljani, gdje je do izbora za predsjednika bio profesor međunarodnog prava, a u povodu obljetnice te ustanove.

Novi kazneni zakonik koji je predložila sadašnja vlada predviđa mogućnost kazne doživotnog zatvora za neka izuzetno teška djela kao što su genocid i višestruka ubojstva, a vlada ga tumači usklađivanjem sa svjetskim normama i činjenicom da takvu kaznu poznaje većina država u Europskoj uniji.

S druge strane, pravnici koji se tome protive govore da države koju tu kaznu imaju tako strogu kaznu nisu odredile u novije doba i da se ona obično ne primjenjuje.

"Zakonodavna vlast mora gledati preko interesa aktualne vlasti i paziti da se ne pretjera u represivnosti", ocijenio je Tuerk, najavljujući da će o pravnom sustavu i potrebi mijenjanja nekih ustavnih članaka uskoro govoriti u parlamentu.

Tuerk je kritizirao i prijedlog zakona o ratnim odštetama za imovinu uništenu u drugom svjetskom ratu, procijenivši da su u njemu elementi kojima se želi steći naklonost birača na sljedećim parlamentarnim izborima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: