Regija
0

Slovenija: Tuerk protiv žurbe u donošenju novih zakona pred izbore

FENA
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk upozorio je u utorak vladu i parlament da u nekoliko mjeseci koji preostaju do parlamentarnih izbora ne forsiraju prihvaćanje zakona koji nemaju jedinstvenu potporu struke i javnosti, a pri tome je posebno apostrofirao zakon o odštetama za uništenu imovinu u drugom svjetskom ratu i novelu kaznenog zakonika kojom bi se uvela kazna doživotnog zatvora.

"Pozivam parlament da s prihvaćanjem novog kaznenog zakonika ne žuri nego omogući normalan tok stručne i javne rasprave, te rezultate rasprave onda uvaži prije konačnog potvrđivanja zakona", rekao je Tuerk u govoru na Pravnom fakultetu u Ljubljani, gdje je do izbora za predsjednika bio profesor međunarodnog prava, a u povodu obljetnice te ustanove.

Novi kazneni zakonik koji je predložila sadašnja vlada predviđa mogućnost kazne doživotnog zatvora za neka izuzetno teška djela kao što su genocid i višestruka ubojstva, a vlada ga tumači usklađivanjem sa svjetskim normama i činjenicom da takvu kaznu poznaje većina država u Europskoj uniji.

S druge strane, pravnici koji se tome protive govore da države koju tu kaznu imaju tako strogu kaznu nisu odredile u novije doba i da se ona obično ne primjenjuje.

"Zakonodavna vlast mora gledati preko interesa aktualne vlasti i paziti da se ne pretjera u represivnosti", ocijenio je Tuerk, najavljujući da će o pravnom sustavu i potrebi mijenjanja nekih ustavnih članaka uskoro govoriti u parlamentu.

Tuerk je kritizirao i prijedlog zakona o ratnim odštetama za imovinu uništenu u drugom svjetskom ratu, procijenivši da su u njemu elementi kojima se želi steći naklonost birača na sljedećim parlamentarnim izborima.