Regija
0

Slovenija: Stroži zakon o sigurnosti na cestama već daje rezultate

FENA
Stroži zakon o cestovnom prometu, koji je u Sloveniji na snazi od kraja travnja, znatno je smanjio broj nesreća, a "spašeno je i pet do deset ljudskih života", izjavio je ministar prometa Radovan Žerjav.

"Zakonom bismo postigli ono što smo željeli i da je sačuvan jedan jedini ljudski život, a procjenjujemo da je samo u svibnju bilo pet smrtnih žrtava manje na našim cestama nego bi ih bilo inače", rekao je Žerjav.

Usporedio je statistiku nesreća nakon donošenja zakona s onom prije njegova uvođenja.

Zakon, između ostalog, propisuje drakonski više kazne za prekršaje u prometu nego ranije, osobito za prekoračenje brzine u naselju, te obvezno pritvaranje tijekom, do otrežnjenja, vozača kod kojih je izmjereno više od 1,1 promila alkohola u krvi.

Ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate izjavio je da je slovenska policija ove godine oduzela 270 motornih vozila onim vozačima koji su "vozili u ekstremnim uvjetima", kršeći zakon i prometne propise.

To je gotovo triput više nego u istom razdoblju prošle godine.

U dane vikenda bilježi se najveći broj vozača u pritvoru zbog prekomjerne količine alkohola. Tada u policijskim prostorijama, posebno opremljenim za takve goste, prespava po stotinjak vozača.

Lani je na slovenskim cestama u prometnim nesrećama umrlo oko 250 ljudi, a sada se teži tu brojku smanjiti na 200.