{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Štrajk učitelja i nastavnika, 1000 osnovnih i srednjih škola ne radi

F
FENA
14.2.2018. u 09:58
10
4
Slovenija: Štrajk učitelja i nastavnika, 1000 osnovnih i srednjih škola ne radi
10
Slovenija: Štrajk učitelja i nastavnika, 1000 osnovnih i srednjih škola ne radi
U Sloveniji je u srijedu započeo štrajk nastavnika i odgojitelja, te ostalih uposlenika u obrazovanju, u kojem po podacima njihova sindikata učestvuje 37.000 zaposlenih iz oko 1.000 obrazovnih ustanova.
Najavljen je dolazak oko 15.000 štrajkaša iz cijele zemlje autobusima u Ljubljanu te njihovo protestno okupljanje na Kongresnom trgu u centru grada, zbog čega je u glavnom gradu predviđen poseban saobraćajni režim.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju i nauci (SVIZ) objavio je da zahtijeva povećanje plaća učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenima u školstvu za tri platna razreda, povećanje regresa za godišnji odmor, te najavio da će se štrajk zaoštriti ako vlada ne pristane na djelotvorne pregovore i uvjete koje su postavili.

Granski sindikat koji je pokrenuo štrajk tvrdi da su plaće zaposlenih u državnoj upravi neproporcionalno više od plaća nastavnih radnika s istim stepenom obrazovanja i da to treba ispraviti, a plaće u školama i na fakultetima vratiti na nivo prije uvođenja restrikcija zbog krize do kojih je došlo 2012. godine budući da BDP zadnjih godina raste, prenosi Hina.

To je treći štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji od početka sedmice. U ponedjeljak je s "bijelim" štrajkom počela policija i službenici MUP-a, a u utorak su dvosatni štrajk održali zaposleni u zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Premijer Miro Cerar proteste smatra neopravdanima, a zahtjeve za povećanje plaća pretjeranima i upozorava na opasnost od narušavanja sistema plaća u javnom sektoru i moguće posljedice za stabilnost javnih finansija.

Na moguće negativne posljedice štrajkova, kad je riječ o ekonomskoj konkurentnosti i mogućem povećanju troškova zaduživanja upozorila je i slovenska privredna komora, navevši da troškovi plaća za javni sektor čine 11 posto BDP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: