Regija
17

Slovenija se nagodila s podnositeljima tužbi o isplati devizne štednje

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ambasada Republike Slovenije u BiH saopćila je da se Republika Slovenija prošle sedmice nagodila s podnositeljima tužbi Azizom Sadžakom i Eminom Ališić u predmetu plaćanja devizne štednje štedišama Ljubljanske banke.

Navode da je nagodba postignuta nakon presude Suda Vijeća Evrope za ljudska prava od 16. jula 2014. u predmetu Ališić, koja se odnosi na nemogućnost podnositelja tužbi da nakon raspada bivše SFRJ podižu devizna sredstva s računa u nekadašnjoj Glavnoj filijali Ljubljanske banke u Sarajevu i Investbanci.

Iz Ambasade ističu da je potpisivanjem nagodbe učinjen značajan korak na putu ka izvršenju presude Suda Vijeća Evrope za ljudska prava, kao i da je Slovenija svoje obaveze iz naslova individualnih mjera ispunila time da će Sadžaku i Ališić u roku 30 dana isplatiti odštetu.

Tvrde da je Slovenija tim aktivnostima jasno pokazala i dokazala kako ima ozbiljnu namjeru poštivati presudu, te da potpisivanjem nagodbe od podnositelja tužbi može utvrditi kako je rješenje iz zakona pravedno i pošteno.

Navode da je Slovenija svoju obavezu izvršenja presude ispunila prihvaćanjem zakona, kao i da je implementacija svake pilotne presude vrlo temeljita, a nagodba dokazuje kako su na pravom putu te da je zakon pravedan.

Također, ističu da je pravni zastupnik podnositelja tužbi Bešlo Mujčin izrazio zadovoljstvo rješavanjem pitanja devizne štednje.

Iz Ambasade je saopćeno da Republika Slovenija želi naglasiti kako postupak u Sudu još nije završen i da je moguće imovinsku štetu podnositeljima tužbi isplatiti i na temelju prijateljske nagodbe, pri čemu se metodologija izračuna i uvjeti isplate njegove "stare" devizne štednje zajedno s kamatama temelje na Zakonu o načinu izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava po predmetu br. 60642/08 (ZNISESČP).

Tvrde da je takav način isplate još otvorenog dijela za pravednu zadovoljštinu u dijelu koji se odnosi na imovinsku štetu u konkretnom slučaju u interesu podnositelja tužbi kao i Republike Slovenije.

"Naime, sklapanje prijateljske nagodbe predstavlja pozitivan signal kako Vijeću Evrope tako i Sudu. Ukazuje da su materijalni uvjeti prema shemi iz ZNISESČP primjereni i na taj način ispunjeni su i formalni uvjeti za završetak postupka u Sudu Vijeća Evrope", saopćeno je iz Ambasade Republike Slovenija u BiH.