Regija
0

Slovenija ratificirala pristupni sporazum Hrvatske i EU

FENA
Slovenski parlament jednoglasno je u utorak ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, čime je Slovenija postala 23. od 27 zemalja članica EU-a koje su odobrile članstvo u toj asocijaciji.

Da bi ratifikacija ugovora bila valjana, za nju je trebalo glasati dvije trećine od ukupno 90 zastupnika u slovenskom Državnom zboru, a to je na zasjedanju u utorak u konačnici učinilo svih 82 prisutnih zastupnika.

Nakon velikih problema zbog pitanja Ljubljanske banke, koje je prijetilo mogućnošću da Slovenija potpuno blokira predviđeni ulazak Hrvatske u EU 1. jula put ratifikaciji otvoren je 11. marta kad su u Mokricama hrvatski i slovenski premijeri Zoran Milanović i Janez Janša potpisali Memorandum o suglasnosti između dviju vlada kojim je dogovoren obostrano zadovoljavajući način rješavanja tog pitanja.

S obzirom na visok stepen političke suglasnosti postignut u svim slovenskim parlamentarnim strankama, poslije toga se sve događalo jako brzo. Već dva dana potom slovenska je vlada ratificirala memorandum i u parlamentarnu proceduru poslala prijedlog zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU.

Sedmicu dana poslije, 20. marta, vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta jednoglasno je podupro zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom te preporučio parlamentu da ga prihvati, što je otvorilo mogućnost današnjeg glasanja i ovakvog ishoda.

Sjednici slovenskog parlamenta na kojoj je ratificiran ugovor o pristupanju RH EU-u kao gosti prisustvuju predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Nakon Slovenije, jedine članice EU-a koje još nisu ratificirale sporazum su Belgija, Danska, Holandija i Njemačka.