Regija
0

Slovenija: Prodaja vinjeta za autoceste počinje za dva tjedna

FENA
Prodaja vinjeta koje će za vožnju na slovenskim autocestama od 1. srpnja biti obvezna za domaća i strana osobna vozila počet će već za dva tjedna, 15. lipnja, objavila je u ponedjeljak državna agencija DARS, koja upravlja autocestama u Sloveniji.

Otklonjen je i zadnji problem zbog kojega je prodaja naljepnica mogla doći u pitanje, jer je poduzeće Cetis iz Celja odustalo od žalbe na tender kojim je posao tiskanja skoro 7 milijuna vinjeta za ovu i sljedeću godinu dobio slovensko-češki konzorcij Riko-Optaglio. Žalba bi onemogućila pravodobno tiskanje naljepnica koje će sada, kako uvjeravaju na agenciji, biti na raspolaganju kupcima u Sloveniji i susjednim državama već kroz dva tjedna, među ostalim u novinskim kioscima, poštama, na benzinskim crpkama Petrola i OMV-a i u poslovnicama turističkog poduzeća Kompas.

Poznato je da su suzdržanost u pogledu novog načina naplate cestarine u Sloveniji izrazili auto-klubovi u više europskih država s ocjenom da se njome posredno diskriminiraju strani vozači u tranzitu, no slovenska vlada ustrajala je u tumačenju da su cijene polugodišnjih i godišnjih vinjeta jednake za sve i da je riječ o privremenoj mjeri do uvođenja tzv. satelitskog načina naplate cestarine. Isto tako, ministar prometa Radovan Žerjav odbio je i primjedbe da su predviđene kazne od 300 do 800 eura previsoke, te rekao da su one na istoj razini kao i u drugim državama Europske unije.

Godišnje vinjete po cijeni od 55 eura i polugodišnje po cijeni 35 eura vozači će morati zalijepiti u desni donji ugao vjetrobranskog stakla vozila, a vinjete nisu prenosive na drugo vozilo. Godišnje vrijede za cijelu kalendarsku godinu, a polugodišnje pola godine od datuma kupnje. Pri tome treba paziti da je na prodajnom mjestu izvršena perforacija datuma, u suprotnom će nadzornici DARS-a zaduženi za kontrolu prometa smatrati kao da je vozilo bez vinjete.

Uvođenje vinjeta u Sloveniji među domaćim vozačima naišlo je na odobravanje jer prosječno jako smanjuje troškove za cestarinu domaćim korisnicima, a neke opozicijske stranke čak prilično neočekivanu odluku Janšine vlade nazvale "predizbornim poklonom" vozačima budući da su kroz koji mjesec parlamentarni izbori.

Na primjedbe iz Hrvatske i Austrije da će za vozila u tranzitu uvođenjem vinjeta cestarina u Sloveniji nesrazmjerno poskupiti, te da slovenske autoceste još nisu završene, u slovenskoj se javnosti obično iznosi da i slovenski turisti u Hrvatskoj plaćaju visoke paušalne cestarine, te da Austrijanci već 12 godina imaju "privremene" vinjete koje su dopunili desetodnevnim i mjesečnim tek na pritisak Europske unije. Osim toga, tvrde slovenski vozači kojima se sviđa potez sadašnje vlade, Austrija je nakon uvođenja "kraćih" vinjeta pad prihoda kompenzirala uvođenjem takse za vožnju kroz brojne cestovne tunele.