Regija
0

Slovenija: Predao se zaštitar koji je ukrao 911.000 eura

FENA
Borut Hriberšek
Borut Hriberšek
Uposlenik najpoznatije slovenske zaštitarske kompanije, koji je iz njenog glavnog trezora prije nepune dvije sedmice ukrao 911.000 eura, predao se u četvrtak u večernjim satima na graničnom prijelazu Šentilj, nakon skrivanja u Njemačkoj i Austriji, pišu u petak slovenski mediji, a potvrdila je i policija.

Tvrdi da krađu nije planirao nego se za nju odlučio u jednom trenutku i zbog teških materijalnih okolnosti.

"Bio sam u velikoj neprilici i hitno trebao novac, a on je u velikoj količini ležao ispred mene, kao na pladnju. Kad sam jednom počeo uzimati, više se nisam mogao zaustaviti", ispričao je 47-godišnji Borut Hriberšek iz Kamnika novinaru lista "Slovenske novice" Boštjanu Celecu, kojem se u četvrtak popodne javio telefonom moleći ga da s policijom dogovori da ga uhapse nakon što prijeđe granicu kod Šentilja.

Celec je najprije mislio da se radi o šali, ali je kasnije pristao, shvativši da će dobiti ekskluzivni materijal ako Hriberšeku pomogne prilikom predaje.

Hriberšek je iz glavnog trezora zaštitarske firme "Sintal", za koju je radio više godina, 6. aprila uzeo svu gotovinu pristiglu iz više ljubljanskih trgovačkih kompanija, odvezao se kući, gdje je partnerici ostavio manju količinu novca, a s ostalim pobjegao u inostranstvo.

U međuvremenu je za njim bila raspisana međunarodna potjernica koja je sada opozvana. Firma Sintal, čije su sigurnosne kamere snimile odnošenje novca iz trezora, tvrdi da su u Hriberšeka imale potpuno povjerenje jer je prilikom primanja na posao prošao sve sigurnosne provjere, a doimao se kao solidan porodični čovjek bez ličnih problema ili ovisnosti koje bi izazvale sumnju.

Novinar Celec, koji je za najtiražniji slovenski tabloid pratio slučaj krađe u "Sintalu", kaže da mu se čini kako Hriberšek sada iskreno žali i kaje se zbog svog postupka. U nepriliku i stresno stanje navodno su ga doveli lični finansijski problemi jer svojom platom nije mogao podmirivati račune, pa ni smještaj 87-godišnje majke u jednom domu penzionera za koji je dugovao nekoliko stotina eura.

Neki slovenski mediji tvrde da se Hriberšek predao s manjom količinom ukradenog novca i da je većinu vjerovatno deponovao negdje u inostranstvu.