Regija
0

Slovenija pozvala zemlje Balkana da se okrenu evropskoj budućnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, pozvao je u srijedu u Sofiji balkanske zemlje da zaborave na razlike i okrenu se ka evropskoj budućnosti.

"U budućnosti će sve zemlje zapadnog Balkana biti članice EU-a. Sve one bi trebale biti potaknute uzajamnom podrškom na njihovom putu priključenja", rekao je on u Sofiji, na otvaranju sastanka zemalja Balkana, članica Pakta za stabilnost.

"Treba izbjegavati isključivost i opstrukcije. Proces proširivanja se može uporediti s regatom na kojoj svi brodovi moraju preći liniju dolaska", rekao je on.

U Sofiji su Srbi i Kosovari bili za istim stolom prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova, zastupljeni šefom srbijanske diplomatije Vukom Jeremićem i predsjednikom Trgovačke komore Kosova Besimom Beqajom, članom delegacije Misije UN-a na Kosovu (UNMIK).

Koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek podsjetio je da su različite inicijative Pakta za stabilnost "u cijelosti integrirale Kosovo u regionalni pejzaž". Prema njegovim riječima, "pozitivan elan će se nastaviti" i na kraju ćemo imati potpuno politički i ekonomski integriranu Evropu, prenio je AFP.

Rupel je također pozvao Srbiju da surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY), podsjećajući da je "potpuna suradnja obaveza i temeljni uvjet za integraciju u Evropsku uniju".