Dodatnih 20 dana
41

Slovenija opet produžava kontrole na granici sa Hrvatskom

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šef slovenačke Uprave uniformisane policije Marko Gašperlin izjavio je da je predloženo da se kontrola na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom produži za još 20 dana.

On je dodao da su se kolone na granici zbog kontrola produžile, ali ne značajnije.

"Nakon umjerenog trenda rasta od januara do juna, u julu smo primijetili veliki porast ilegalnih prelazaka, a u oktobru se situacija smiruje, iako je nivo i dalje visok, oko hiljadu neovlaštenih prelazaka na sedmičnoj bazi", naveo je Gašperlin.

On tvrdi da je slovenačka policija od 21. oktobra zbog neispunjavanja uslova odbila ulazak u Sloveniju 291 državljaninu trećih zemalja i zabilježila 54 krivična djela.

Prema njegovim riječima, krivična djela uglavnom se odnose na krijumčarenje ljudi, krivotvorene isprave i ukradena vozila, javlja slovenačka televizija.

"Obrađeno je 438 prekršaja, uglavnom kršenja Zakona o strancima ili Zakona o kontroli državne granice. Važan podatak koji govori o efikasnosti rada policije i opravdanosti uvođenja su mjere koje se sprovode na osnovu ulazaka u šengenskom informacionom sistemu, kojih je u ovom trenutku bilo čak 187", rekao je Gašperlin.

Slovenija je graničnu kontrolu prema Hrvatskoj uvela 21. oktobra nakon odluke Italije o kontroli na slovenačkoj granici, a krajem tog mjeseca produžila ju je do 19. novembra.

Slično Italiji, Slovenija je među razlozima odluke o privremenom uvođenju graničnih kontrola navela prijetnje javnom redu i unutrašnjoj bezbjednosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprečavanje terorizma.