Regija
2

Slovenija: Odšteta za vlasnike zemlje na kojoj su žičane prepreke protiv migranata

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlasnici poljoprivrednih zemljišta i okućnica na kojima je slovenska vlada postavila žicu i prepreke za sprečavanje ilegalnih migranata moći će ove i iduće godine za to dobiti odštetu, prema prijedlogu zakona o strancima o kojem je u ponedjeljak raspravu počeo parlament.

Predstavnici vlade iznijeli su da je u budžetu za ovu godinu za te namjene predviđeno 280.000 eura, a za iduću 240.000 euura. Odštetu će moći dobiti vlasnici zemlje bez obzira na državljanstvo.

Sve stranke najavile su u ponedjeljak, na početku parlamentarne rasprave o zakonu koji bi trebao biti prihvaćen ove sedmice, da ga podržavaju i da će glasati za njega, osim šest zastupnika Udružene ljevice (ZL) koja je zakon nazvala spornim smatrajući da se njime krše međunarodne konvencije i slovenski ustav.

Rezerve u vezi zakona izrazile su međunarodne nevladine organizacije, ali i Vijeće Evrope koje je zastupnike u parlamentu pozvalo da zakon ne prihvate u predloženom obliku jer ne predviđa diferencirani tretman potencijalnih ekonomskih migranata i ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita nego bi se svi oni mogli odbiti već na granici, prije ulaska u Sloveniju u slučaju velike migracijske krize.

Zastupnik Mitja Horvat iz stranke premijera Mire Cerara kazao je u raspravi da bi se zakon o strancima u svojim dopunama odnosio samo na slučajeve krajnje potrebe, uz prethodnu saglasnost Vijeća za nacionalnu odbranu i odluku parlamenta da su nastupile okolnosti da granicu zbog sigurnosti i javnog reda i mira treba zatvoriti.