{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija od ponoći bez ruskog plina

F
FENA
7.1.2009. u 11:03
0
0
Slovenija od ponoći bez ruskog plina
0
Slovenija od ponoći bez ruskog plina
Foto: Reuters
Ruski Gazprom od ponoći je u potpunosti prekinuo isporuku zemnog plina slovenskom Geoplinu koji inače zadovoljava 95 posto potreba u ukupnoj potrošnji tog energenta koja se u Sloveniji kreće na godišnjoj razini od 1,2 milijarde kubičnih metara, što je 14 posto ukupnih potreba u energetskoj bilanci te zemlje.
"Danas u ponoć Rusi su u cijelosti prekinuli isporuku i najavili da će takvo stanje ostati slijedeća 24 sata", izjavio je u srijedu direktor Geoplina Alojz Stana, dodavši da je teško ocijeniti kako će se situacija dalje razvijati.

Stana je pojasnio da Geoplin unatoč tome za sada osigurava dovoljnu količinu tog energenta, jačim korištenjem svog skladišta plina u susjednoj Austriji, gdje ima rezerve od 110 milijuna kubičnih metara, što bi bilo dovoljno za jednomjesečnu potrošnju.

"Trenutačno osiguravamo normalnu nabavu našim kupcima", izjavio je Stana.

Slovenija godišnje potroši 1,2 milijarde kubičnih metara plina, od čega 70 posto u industriji, a plin iz Rusije čini oko 55 posto u ukupnom uvozu. Oko 10 posto uvoza čini austrijski plin, a ostalo plin iz Alžira koji Sloveniji plinovodom isporučuje talijanska kompanija ENI.

Zbog energetske situacije s plinom Slovenija je zainteresirana i vodi pregovore s Gazpromom o svom uključivanju u novi plinovod Južni tok, a u zadnje vrijeme ponovno je reaktualizirano razmišljanje o mogućnosti uključenja u neki od projekata gradnje terminala za tekući plin u neposrednom susjedstvu.

Većina slovenskih stručnjaka za energetska pitanja ocjenjuje da će ukrajinsko-ruski nesporazumi oko transportiranja plina u Europu koji su doveli do sadašnjeg stanja biti otklonjeni krajem ovog ili početkom idućeg tjedna jer bi u suprotnom ipak moglo doći do redukcija u isporuci kupcima zemnog plina i to najprije za one potrošače koji imaju mogućnost korištenja alternativnog goriva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: