Regija
0

Slovenija očekuje ispriku srbijanskih vlasti

FENA
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk osudio je u ponedjeljak napad na slovensko veleposlanstvo u Beogradu tijekom prosvjeda protiv proglašenja neovisnosti Kosova u nedjelju navečer.

"Osuđujem postupak koji je doveo do demoliranja slovenskog veleposlanstva, te do vrijeđanja državnih simbola Republike Slovenije i Europske unije", rekao je Tuerk na konferenciji za novinare, dodajući da očekuje odgovarajuće postupke srbijanskih vlasti protiv počinitelja, te njihovu ispriku, ali i odgovarajuću odštetu za nanesenu štetu.

Prema izvješćima slovenskih medija, demonstranti su skoro uništili unutrašnjost zgrade slovenskog veleposlanstva u Beogradu nakon što se policija koja ju je štitila bila prisiljena povući pred demonstrantima koji su spalili zastavu Slovenije i Europske unije, te nanijeli veliku štetu u unutrašnjosti zgrade.

Tuerk je rekao da činjenica da zgrada veleposlanstva nije bila na potreban način zaštićena u vrijeme prosvjeda od strane policijskih snaga Srbije predstavlja kršenje međunarodnog prava, te da je Slovenija u ponedjeljak zbog toga izrazila prosvjed veleposlaniku Srbije u Ljubljani.

Na pitanje o priznavanju Kosova, Tuerk je odgovorio da će slovenska Vlada proučiti sve aspekte tog pitanja, uključujući pitanje stabilnosti i mira u regiji, te da će po odgovarajućem postupku donijeti zaključke.

Slovenski ministar vanjskih poslova u Bruxellesu je u ponedjeljak izjavio da će slovenska Vlada o pitanju mogućeg priznanja Kosova raspravljati vjerojatno na redovitoj sjednici u četvrtak. Budući da po proceduri odluku o priznanju novih država na prijedlog Vlade donosi parlament, ne može se očekivati da će Slovenija priznati Kosovo prije kraja ovog mjeseca, kad se parlament sastaje na redovitom zasjedanju, navode slovenski mediji.