Gordan Jandroković
0

Slovenija nije spremna ni na Haag ni na deblokadu

FENA
Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je u srijedu u Zagrebu da Slovenija nije spremna rješavati granični spor s Hrvatskom pred međunarodnim sudom niti deblokirati hrvatske pristupne pregovore s EU-om.

"Za sada slovenska strana drukčije gleda na stvari. Nije spremna ni na Haag (Međunarodni sud pravde), ni na deblokadu pregovora", rekao je Jandroković na konferenciji za novinare govoreći o jučerašnjem sastanku u Bruxellesu s europskim povjerenikom za proširenje Olliem Rehnom i slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom.

Jandroković je kazao da je Rehna i Žbogara upoznao s hrvatskim stajalištem glede prijedloga Europske komisije o posredovanju u rješavanju graničnog spora dviju zemalja i nastavka pristupnih pregovora Hrvatske, koji je usuglašen na sastanku predsjednika države, premijera, predsjednika parlamenta i političkih stranaka.

"U našem stajalištu tražimo odvajanje graničnog spora od pitanja pristupnih pregovora, deblokadu hrvatskih pregovora i rješavanje graničnog spora pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu", kazao je Jandraković i dodao da je Rehnu i Žbogaru kazao da spomenuto stajalište uživa "najširi konsenzus".

Objasnio je da hrvatska strana svoje stajalište temelji na načelima da bilateralna pitanja nisu dio pregovaračkog procesa i da se radi o pravnom pitanju.

Jandroković je kazao kako je na sastanku u Bruxellesu podsjetio na zaključke sa sastanka hrvatskog i slovenskog premijera Ive Sanadera i Janeza Janše iz kolovoza 2007. da će se to pitanje rješavati pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Hrvatski ministar je istaknuo da "Hrvatska ne traži ništa izvan načela koja je utvrdila sama Europska unija".

Osvrnuo se na današnju izjavu ministra Žbogara da "Europska komisija, Slovenija i većina članica EU-a smatra da je medijacija način da se konačno riješi granično pitanje" i poručio da "nemaju svi jednaki stav".

"Moje su informacije drukčije od ministra Žbogara", rekao je Jandroković.

Po njegovim riječima, Hrvatska i Slovenija su članice UN-a i potpisale su Konvenciju o pravu mora, a "ovakvi se sporovi rješavaju na sudu u Haagu".

"Sud je već riješio 50-ak takvih slučajeva. Politički ispravno i najoportunije je to rješavati u Haagu", zaključio je Jandroković.

Najavio je za sljedeći tjedan novu rundu razgovora u istom sastavu.