Regija
0

Slovenija: Nastavlja se polemika o programu Laure Bush

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ured slovenskog predsjednika Danila Tuerka u četvrtak je opovrgnuo informaciju da je već dogovoreno tko će imati glavnu ulogu u "damskom programu" koji se organizira za Lauru Bush prilikom summita Europska unija - SAD iako je do dolaska američkog predsjednika i njegove supruge u Sloveniju ostalo samo nešto više od četiri dana.

Janšin ured u srijedu je u priopćenju za javnost naveo da je prijedlog protokola o tome tko će Lauru Bush pratiti u Ljubljani već dogovoren s uredom predsjednika države, te da će glavna pratilja Laure Bush biti premijerova zaručnica Urška Bačovnik, dok će im se kasnije na objedu pridružiti i Marjeta Rupel, supruga ministra vanjskih poslova, dok je Tuerkova supruga Barbara u damski program uključena na želju predsjednika države.

Tuerkov ured u četvrtak je na takve tvrdnje reagirao izjavom za javnost iz koje je razvidno da je Tuerk Janšinu ponudu doživio kao ponižavajuću za svoj položaj. Tuerkovi savjetnici u izjavi su objasnili ustavni položaj predsjednika države koji s obzirom na svoj rang treba imati adekvatnu ulogu u protokolu, čak i kod događaja kojima je službeno domaćin Janša kao predsjednik Vlade i aktualni predsjednik Vijeća EU-a.

U Tuerkovu uredu zanijekali su informaciju da su dva najviša političara u državi još prije mjesec dana dogovorili protokol u povodu dolaska supružnika Bush.

"U pripremi posjeta na najvišoj razini očekujemo protokolarnu korektnost i poštovanje ustavnih odredba koje definiraju položaj predsjednika republike. Nije točno da je predsjednik države predložio da mu se osigura bilateralni susret s američkim predsjednikom niti molio da se njegova supruga uključi u damski program", upozorili su Tuerkovi suradnici.

U javno iznošenje protokolarnih zapleta uključuju se "navijački mediji". Oni koji su skloniji Janši tvrde da nije primjereno da Bushevu suprugu ugosti Barbara Tuerk budući da je ona u razgovoru za jedan ženski časopis "pomiješala" sadašnjeg američkog predsjednika i njegova oca Georgea Busha starijeg, rekavši da se supruga američkog predsjednika zove kao i ona (Barbara). Navijači Tuerkovih pak tvrde da Urška Bačovnik nije primjerena za pratnju Lauri Bush budući da ona i Janša nisu službeno vjenčani.