Regija
0

Slovenija: Na skijalištima sve više alkohola unatoč ograničenju od 0,24 miligrama

FENA
Na slovenskim skijalištima previše je onih koji konzumiraju žestoka pića, a zabilježeni su i slučajevi reklamiranja alkohola koji se nudi skijašima, iako prema zakonu o sigurnosti na skijalištima za njih važi isto ograničenje kao za vozače, pa bi smjeli imati najviše 0,24 miligrama alkohola na litru ispuhanog zraka.

"Reklamiranje žestokih alkoholnih pića na skijalištima zakonom je u potpunosti zabranjeno", pojasnila je glavna tržišna inspektorica Andrejka Grlič u vezi reklamiranja i prodaje alkohola, a za takav prekršaj predviđena je kazna od dvije tisuće eura.

Žestoki alkohol skijašima se ne bi trebao prodavati i zbog stotinjak nesreća koje se u prosjeku dogode, a među kojima je i vožnja pod utjecajem alkohola. U planinarskim domovima i restoranima uz skijališta alkohol se ne smije prodavati prije deset sati ujutro, no ugostitelji tvrde da je sve više onih koji ga nose sa sobom.

"Naruče kavu, a iz ranca izvuku bocu s rakijom. Naši djelatnici to ne mogu zabraniti", navode ugostitelji, a prenosi "Dnevnik".

Evidencija o tome koliko je nesreća na skijalištima u uzročnoj vezi s alkoholom se ne vodi, a iako policija, na prijavu upravitelja skijališta, smije prijaviti alkoholiziranog skijaša, koji ne smije odbiti testiranje kao ni zaustavljeni vozač, takvi su slučajevi rijetki, navodi list. Zbog alkoholiziranosti ili odbijanje testiranja policija na licu mjesta može oduzeti dnevnu kartu i naplatiti globu od 42 eura.