Regija
0

Slovenija: Janša i dalje favorit prijevremenih izbora

FENA
Janez Janša
Janez Janša
Najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima u Sloveniji 4. prosinca osvojit će Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Na drugom je mjestu stranka Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, a na trećem mjestu je, s velikim padom u odnosu na ranija ispitivanja, Građanska lista nekadašnjeg Janšinog ministra za javnu upravu Gregora Viranta, pokazale su dvije u nedjelju objavljene ankete.

Prema anketi agencije Mediana za Slovensku televiziju za Janšin SDS glasovalo bi 27 posto, za Jankovićevu 19, a za Virantovu 14 posto ispitanika. Virantova stranka u anketi je izgubila šest posto potpore birača u odnosu na prethodno ispitivanje iste agencije, dok su Janša i Janković uglavnom zadržali prijašnju poziciju.

Mediana je telefonsku anketu provela između 14. i 17. novembra na 609 ispitanika.

Prema anketi koju je za televizijsku postaju POP TV i dnevni list "Dnevnik" obavila agencija Ninamedia, Janšina bi stranka na izborima dobila 30,8 posto glasova, slijedi Jankovićeva stranka s nešto manje od 20 posto, dok je na trećem mjestu sa 13,6 posto Virantova.

Telefonsku anketu na 1000 ispitanika agencija Ninamedia je za "Dnevnik" i POP-TV provela između 16. i 18. novembra.