{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija ima moralno pravo na pristup otvorenom moru

F
FENA
5.1.2009. u 12:22
0
1
Slovenija ima moralno pravo na pristup otvorenom moru
0
Slovenija ima moralno pravo na pristup otvorenom moru
Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl izjavio je da Slovenija ima "moralno pravo" na pristup otvorenom moru koje su može utemeljiti i s aspekta međunarodnog prava ako Hrvatska u pregovorima o granici uvaži "načelo pravednosti".
Slovenija je u razgraničenjima nakon Prvog i Drugog svjetskog rata ostala bez pojasa morske obale sjeverno od Trsta koji je bio u isključivom vlasništvu tamošnjih lokalnih Slovenaca, izjavio je Vajgl.

"Mislim da je sada jedan od povijesnih trenutaka za slovenski narod, trenutak u kojemu ćemo nešto važno dobiti ili izgubiti", rekao je Vajgl u razgovoru za Slovensku televiziju u nedjelju kasno navečer, ocjenjujući stanje nastalo nakon što je Slovenija blokirala nastavak pristupnog procesa Hrvatske prema Europskoj uniji koji uvjetuje rješenjem bilateralnog graničnog pitanja.

"Srž problema je po mojem mišljenju u tome da smo mi Slovenci pomorski narod i da smo to uvijek bili. Pristup otvorenom moru je nešto na što imamo moralno pravo. Naravno, moramo dokazati i da na to imamo pravo po međunarodnom pravu na osnovi stanja na granici sa 25. juna 1991. godine", rekao je Vajgl za slovensku nacionalnu televiziju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: